Rippikoulun käynyt ja rokotettu 1884 ❤ ‼️

Millainen olisi nykyajan rokotustodistus, ja miten sitä käytetään? kysyin keväällä.

Moni valtio vaatii Suomen tapaan rajoillaan pandemian vuoksi tuoreen  todistuksen rokotuksesta, ja etenkin, negatiivisen tautitodistuksen kronasta – taitaa sisältää tiedon, että ei ole sairas tai on jo sairastanut taudin. Tällä pyritään estämään taudin kulkeutumista maasta toiseen. Rajoja myös suljettiin ja pidetään edelleenkin kiinni. Minnepä tautiset majoittaisi? Kaikki pysyvät kotonaan. Spitaalisille tosin oli ammoin omat saarensa tai eristetyt asumukset, ja soittokello kulkueessa, mutta toisin se on nykyisin. Kelloja ei ole.

Oikeuskäytännössämme on ollut rokotustodistuspakko jo varhain. Kansan sanonnoissa viljeltiin hieman huvittunein ilmein sanontaa, että ’rippikoulun käynyt ja rokotettu’. Sanonta on putkahtanut netin palstoille aivan äskettäin uudelleen. Juttuja lukematta kertoilen, että 1884 vuodesta alkaen vaadittiin tuo rokotustodistus, jotta sai työskennellä eräissä tehtävissä tai käydä koulua.

Muistan myös kerrotun, että pakollinen rokottaminen oli saanut aikaan myös vastarintaa. Sitähän me suomalaiset olemme aina tunteneet hallintoa kohtaan varsin usein, etenkin tunnetta vahvistettiin Venäjän valtaa vastaan juuri noina 1800-luvun ja 1900-luvun manifestien aikoina. Haettiin itsenäisyyttä ja määräämisvaltaa.

Isorokosta oli tuolloin kysymys. Tauti kerrottiin voitetun maailmanlaajuisesti tuossa äskettäin. Kauan siihen siis meni. Kuinka käynee koronan osalta, saavutetaanko laumasuoja jo tämän vuoden aikana? Ehkäpä joissakin valtioissa, mutta ei kuitenkaan vielä kotvaan maailmanlaajuisesti, josko koskaan täysin.

Rokotustodistuksena toimi papinkirja, eli virkatodistus, mihin tuo rokotettu -tieto siis merkittiin! Rokotustodistus on hyvä juttu. Joskus tällaisia lappusia oli jaossa ja käytössä, jotta itse muistaisi kaikki rokotukset ja uusinnat. Rokotuksia tarvitaan myös matkustettaessa eri mantereille jne. Suojaavat tartunnoilta.

Pohdin, että

Jatkossa ravintolat ja kahvilat voisivat laittaa setelitunnistuslaitteen kaltaisen lukijan ovipieleen, mihin portsari rokotustodistuksen laittaisi tarkistettavaksi. Erittäin korkeatasoinen varmenne esitettäisiin siis luotettavasti. Nyt on keksitty ohjelma kännykkään, mutta ovenpielessä voisi olla äänimerkkilaite, mikä hälyttää jos kooditunniste on vääränlainen. Henkilöön tulisi ehkä tatuoida myös viivakoodi johonkin helposti luettavaan paikkaan (tämä on kevennys), valvonnan nopeuttamiseksi.

Keskustelukumppanista tulisikin nähdä että hänet on rokotettu – eli turvallisuustekijät voisi nähdä tautipelon voittamiseksi. Rokotetuille olisivat ravintolat ja palvelut auki –  Palvelut palaavat, mutta periaatteellisesti rokottamattomille olisi omat kuppilansa. Kannatusyhdistys tai jokin vastaava ylläpitäisi tarvittavat palvelut.

En nyt keksi syytä, miksi rokotetta ei jokainen ottaisi – ehkä lääkäri on joltakin sen kieltänyt? mutta sekin kuulostaa epäaidolta? Kaiketi jokin painava syy saattaa olla, piikkipelkohan tähän ei käy, eikä luomuna pysyttäytyminenkään, kun keräilytalouteen vaadittavia elementtejä ei väenpaljouden keskellä enää ole, ja ruokakin on pääosin teollista?

Rokotustodistus vaaditaan jo nyt myös matkailussa. Tai on turvallista ottaa eri mantereilla vallitseviin oloihin sopivat tautisuojat. Sitähän se on, jotta elämästä voi nauttia matkakohteessa – ja kotona – pitempään.

Kommentit

  • Arja Hakala

    Kuopiossa kausi-influenssarokotteen suapi Kuopiohallin rokotuspaikalta, Opistotie 4.

    Sinne sitten marraskuun eka päivästä alakaen.

    Ajan voi varata puhelimitse tai netitse.

    • Eino J. (maallikkona)

      kuulostaa hyvin järjestetyltä. Ajanvaraus taisi jo alkaa, joten kaupungin rokotuksiin oikeutetut varmasti toimivat heti. Saakohan jokainen ken tahtoo lentsupiikin?

Kommentointi on suljettu.