”Rippikoulun käynyt ja Rokotettu” – rokotuspassi 1884

Ihmisen kehitys tarinankertojaksi ja tietoverkkojen käyttäjäksi

Millainen olisi nykyajan rokotustodistus, ja miten sitä käytetään?

Moni valtio vaatii Suomen tapaan rajoillaan pandemian vuoksi tuoreen  todistuksen rokotuksesta, ja etenkin, negatiivisen tautitodistuksen kronasta – taitaa sisältää tiedon, että ei ole sairas tai on jo sairastanut taudin.

Edelleen uutisissa on kuitenkin tietoja siitä, että tauti on tullut ulkomaan reissulta tuliaisena. Perheen sisäisiäkin tartuntoja samoissa uutisissa näkee. Perhettä ei näköjään saa eristettyä, jos heistä eräällä todetaan tauti, tai sille altistuminen? Minnepä meidät majoittaisi? Spitaalisille tosin oli ammoin omat saarensa tai eristetyt asumukset, ja soittokello kulkueessa, mutta toisin se on nykyisin.

Oikeuskäytännössämme on ollut rokotustodistuspakko jo varhain.

Kansan sanonnoissa viljeltiin aikoinaan sanontaa, että ’rippikoulun käynyt ja rokotettu’. Sanonta on putkahtanut netin palstoille aivan äskettäin uudelleen. Juttuja lukematta kertoilen, että 1884 vuodesta alkaen vaadittiin tuo rokotustodistus jotta sai työskennellä eräissä tehtävissä tai käydä koulua.

Muistan vanhojen ihmisten asiasta kertoneen lapsuudessa. Muistan myös, että pakollinen rokottaminen oli saanut aikaan myös vastarintaa. Sitähän me suomalaiset olemme aina tunteneet hallintoa kohtaa, etenkin tunnetta vahvistettiin Venäjän valtaa vastaan juuri noina manifestien aikoina.

Isorokosta oli tuolloin kysymys. Tauti kerrottiin voitetun maailmanlaajuisesti tuossa äskettäin. kauan siihen siis meni. Kuinka käynee koronan osalta, saavutetaanko laumasuoja jo tämän vuoden aikana? Ehkäpä joissakin valtioissa, mutta ei kuitenkaan vielä kotvaan maailmanlaajuisesti, josko koskaan täysin.

Lisäys: rokotustodistuksena toimi papinkirja, eli virkatodistus, mihin tuo rokotettu -tieto siis merkittiin!

Rokotustodistus on hyvä juttu.

Joskus tällaisia lappusia oli käytössä, jotta itse muistaisi kaikki rokotukset ja uusinnat.

Jatkossa ravintolat ja kahvilat voisivat laittaa setelitunnistuslaitteen kaltaisen lukijan ovipieleen, mihin portsari rokotustodistuksen laittaisi tarkistettavaksi. Erittäin korkeatasoinen varmenne esitettäisiin siis luotettavasti.

Henkilöön tulisi ehkä tatuoida myös viivakoodi johonkin helposti luettavaan paikkaan (tämä on kevennys), valvonnan nopeuttamiseksi. Keskustelukumppanista tulisikin nähdä että hänet on rokotettu – eli turvallisuustekijät voisi nähdä tautipelon voittamiseksi.

Rokotetuille olisivat ravintolat ja palvelut auki – kun tautitilanne tästään hiipuu.

Palvelut palaavat, mutta periaatteellisesti rokottamattomille olisi omat kuppilansa. Kannatusyhdistys tai jokin vastaava ylläpitäisi tarvittavat palvelut.

En nyt keksi syytä, miksi rokotetta ei jokainen ottaisi – ehkä lääkäri on joltakin sen kieltänyt? mutta sekin kuulostaa epäaidolta? Kaiketi jokin painava syy saattaa olla, piikkipelkohan tähän ei käy, eikä luomuna pysyttäytyminenkään, kun keräilytalouteen vaadittavia elementtejä ei väenpaljouden keskellä enää ole, ja ruokakin on pääosin teollista?

Rokotustodistus vaaditaan jo nyt myös matkailussa. Tai on turvallista ottaa eri mantereilla vallitseviin oloihin sopivat tautisuojat. Sitähän se on, jotta elämästä voi nauttia matkakohteessa – ja kotona – pitempään.