rokotusko vaarallinen? hyödyllinen?

Mikä olisi toisin jos rokotteita olisi lapsena ollut?

Neiti Marple joutui ratkaisemaan tapauksen missä hänen naapurinsa kuoli äkillisesti myrkytykseen herraskartanon kutsuilla – kenelle juoma oli tarkoitettu. (Salapoliisihahmo Jane Marple on kirjailija Agatha Christien yksi kuuluisimmista. )

Tarina 1

Viiden pisteen vihjeenä kävisi ns. lasten taudit, joita lapsuudessani sairastettiin kasapäin. Koulusta piti olla poissa joka talvi, useamminkin saman talven aikana. Eipä niihin kukaan tuttu kuollut – vanhemmat jopa toivat lapsensa kyläilemään jotta nuo taudit sairastettaisiin pois alta lapsuusikäisenä.

Mieleeni jääneistä lapsena sairastetuista taudeista hongkongilainen taisi olla näistä sitkein kuumetauti – ehkäpä tuon teemakuvan aikoihin. Vesirokkokin oli kiusallinen, jäljempänä viitataan sen kutiamiseen.

Tarina 2

Tarinassa St. Mary Meadin kylä saa nauttia Hollywoodin glamourista, kun kuuluisa amerikkalaisnäyttelijä ohjaajapuolisoineen asettuu asumaan Gossingtonin kartanoon. Tosin kaikki eivät taida olla persoja glamourille, sillä jo ensimmäisillä cocktailkutsuilla sattuu tragedia, kartanonrouvan suuri ihailija saa käsiinsä myrkkyä sisältävän juoman ja kuolee. Kenelle drinkki oli tarkoitettu? (Yle Päivi Suikkanen, 30.4.2017 tv-sarjan esittely)

Sairaanhoitajaksi kouluttautunut Jane Marple tietenkin tiesi sen, että tytön on sairastettava vihurirokko jo lapsena, koska vihurirokko aiheuttaa helposti raskaana olevan naisen sikiölle vakavan synnynnäisen vihurirokko-oireyhtymän.[Wikipediassa; Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 1307. WSOY, 1958].

Näin oli käynyt tuolle näyttelijälle; Neiti Marplen naapuri oli tyttösenä rientänyt sairaana tapaamaan ihailemaansa näyttelijää – joka oli raskaana – ja menetti tartunnan vuoksi lapsensa. – ja kosti lapsettomuutensa aiheuttaneelle ”syylliselle” tilaisuuden tullen. Naapurin rouva nimittäin itse kertoi asian heti kutsuille saapuessaan.

Noihin tarinan aikoihin 1920-luvulla ei ollut rokotetta lastentauteihin.

(Juonikuviosta vielä sananen: tietenkin meillä jokaisella on aina mukana sopiva annos myrkkyä vastaavia tapauksia varten? – no – salapoliisiromaanin henkilöillä ainakin; Neiti Marple on St. Mary Meadin kylässä asuva ikäneito, joka ratkoo rikoksia terävällä havainto- ja päättelykyvyllään.)

Tarina 3

Neiti Marplen aikakauden edustajat kertoivat erilaisia temppuja, joilla heidän mielestään saatiin torjuttua rokotteen aiheuttama vaikutus. Silloinhan saatavilla olleet rokotukset olivat Suomessa kansalle pakolliset. Puhuttiinkin, että virkatodistuksessa luki esim. että rippikoulun käynyt ja rokotettu.

Taustalla on ollut tuo suuri lasten ja aikuisväestön kuolleisuus, eli valtion väestön kasvattaminen.

Lapsuudessani kuulin useita erilaisia tarinoita näistä taikakeinoista tai uskomuksista, joiden avulla tuo valtion pakkokeinoin määräämä rokotus tulisi tehottomaksi. Luullakseni yksikään niistä ei liene yleisen tiedon valossa pätevä, mutta lienee tuottanut aikalaisilleen mielihyvää.

Rokoista ja rokotuksista

Vihurirokko (tunnettu ennen myös nimellä punainen koira) on tartuntatauti, jonka aiheuttaa rubella-virus. Se on yleensä taudinkuvaltaan lievä, ja joskus sen sairastaminen saattaa jopa jäädä huomaamatta.

Tuhkarokko eli morbilli on tuhkarokkoviruksen aiheuttama lastentauti, jonka voi saada vain kerran elämässään. 3–4 vuorokauden kuluttua rokosta kuume laskee ja samalla ilmestyy ihottuma. Ihottuma alkaa ylävartalolta. Se ei kutia yhtä paljon kuin esimerkiksi vesirokko.

”Maailmanlaajuisesti tuhkarokkotapaukset lisääntyivät Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan viime vuonna kolmanneksella. Tautiin kuoli 110 000 ihmistä, joista suurin osa oli lapsia. HS

Lastentaudeilla tarkoitetaan lapsuusiälle ominaisia sairauksia. .. Lapsuusiässä yleisiä tarttuvia tauteja ovat tuhkarokko, vesirokko, vihurirokko, tulirokko, sikotauti ja hinkuyskä, joita on onnistuttu torjumaan rokotuksilla.[1 Tohtori, Terve.fi]

Kun tauti sairastetaan jo pikkulapsena, eikä aikuisena, se on tiettävästi lajille vaarattomampi; uuden taudin tullessa yleensä aikuisväestöstä kuolee suurempi osa kuin silloin, kun tauti on jo yleistynyt tai toistunut vuosien varrella ja aikuisväestöllä on sille vastustuskyky ja lapset hankkivat sen sairastaessaan nämä nk. lastentaudit. ?

Kaiketi esimerkiksi isorokko ei liene koskaan taantunut tuolle lastentautiasteelle, koskapa sillä kerrottiin eräässä elokuvassa esimerkiksi tapetun intiaaneja alueita vallattaessa (pitäneenkö oikeasti paikkansa, on toinen juttu).

taustaa

vuonna 1748 Ruotsissa perustettu taulustolaitos keräämien väestötilastojen perusteella havaittiin lasten kuolleisuuden olevan tavattoman runsasta etenkin Suomessa. Yhtä vuotta nuorempina kuolleiden osuus oli runsas viidennes syntyneiden määrästä, mutta Pohjanmaan ruotsalaisseuduilla kuoli kaikista syntyneistä melkein kolmannes, joskus jopa puolet. [Lasten sairaudet, saunalahti.fi]

Päätelmä

Maailmana väestö olisi huomattavasti vähäisempi jos rokotuksia ei järjestettäisi. Näin voi noista ruotsalaisperäisistä tutkimustiedoista päätellä. Olisiko se hyvä vai huono, on jokaisen itse arvioitava.

Hyvää on pidentynyt elinikä ja elämisen laatu, mutta ehkä kolikon toinen puoli on se, että ilmasto lämpenee koska suuri ihmismäärä saastuttaa ilmastoa enemmän kuin esimerkiksi 1800-luvun tason väestömäärä.