ryypätkääpä, simaa ja vappuruokia

Moni pohtii, mitä vappuna syödään, ja missä.

Ulos luontoon vaiko ravintolaan? Terassille? Ja saako rajoituksilta tänä vappuna edes liikuskella aiemmin yleisön suosimilla paikoilla, tai ravintoloissa lainkaan? Liikkumisrajoitukset ja maskisuositukset on tarkistettava ennen paikallista vapun viettoa, ja muutenkin toimittava varovasti ja vastuullisesti.

Pohjoismaissa vapun juhla on nykyisin jo aatto. Marssit ja piknikit ovat sitten vapaapäivänä.

Monenmoista vappuun on kasautunut;

työväen juhla 1886 vuoden lakon uhrien muistoksi. II internationaali teki vapusta juhlapäivän Ranskassa 1890. Karjan onneksi päivää on vietetty jo muinoin. Kesän alkaminen on ollut yleinen juhlan teema, salkoja on pystytetty, kuten myöhemmin juhannuksena, ja etenkin kokkoja poltettu.

Amerikoissa tuo vappu oli työsopimusten päättymis- ja alkamispäivä. Vaihdettiin toiseen työpaikkaan – meillä Suomessahan pestuuviikko oli entisaikaan syksyllä. Perinteitä on.

Ruokiakin on runsaasti.

Hieman kalskahtivat nettihaun tulokset samoilta kuin uudenvuoden ruoat – perunasalaatti ja nakit varsinkin. Helppoja hankkia ja tarjoilla – varmaankin. Sima on ehdoton vapun juoma. Ryypätkääpä simaa siis.

Tuota ryypätkääpää on moni silmittelemissäni netin pohdinnoissaan myös etsinyt. Sen nimistä kääpälajia ei ole. – Kääpä tuhoaa puita, jos se asettuu elävään puuhun, lahoavassa se kaiketi nopeuttaa maatumisprosessia muun ohella.

Voinee johdatella, kuten moni pohdintakin sivusi:

ryypätkääpä on pitkänä putkena, ja lyhyenäkin, terveydelle vaarallinen. (ja oksettaakin!), joten: jäävesi, tai kylmällä haalea, on suositeltava ruokajuoma myös vappulounaalla.

(vappumarssiaiheinen teemakuva on muistelua vuodelta 2019, sopii hyvin, kun on jo totuttu kokoontumisrajoituksiin ja kotona yksin oloon?)

Iloista vapun odotusta – ja hauskaa vappua – miten sen vietätkin!