Sahara kävi kylässä!

Meillä oli lämmintä hetken, erittäin kuumaa ja jopa tukalaa. Sahara piipahti kylässä. Sanonnan mukaan vieras ja kala haisevat kolmantena päivänä. Entäpä kun helleputkea oli Kouvolassa kuukauden päivät? Kyllästyttääkö?

Lämpötila kohosi yli + 30 asteeseen. Oikeastaan hetkellisesti mukavaa, mutta vaikutti esimerkiksi kasvukauteen kuivuutena. Liian kuumaa, mutta onneksi sentään öisin oli kohtuullisen viileää. Silti mustikat jäävät kuivalla kaudella pieniksi. Maan kosteus haihtuu ja maa kuivaa. Jatkuva auringonpaiste synnyttää erämaita, on aforismikirjassani. Näinhän se on.

Silmäilin netistä, että kyläilijänä Sahara vastaa suomalaista ilmastoa noin sanonnoilleen; laita Saharan tilalle Suomi; ’Saharan pohjoisosassa on suuret vuotuiset lämpötilan vaihtelut, talvisateet, talvisin joskus vuoristoissa luntakin ja joskus tulvamaisia kesäsateita’. Nuo tulvamaiset kesäsateet seurasivat hellejaksoa, kun Sahara kävi kylässä.

Saapa nähdä, yleistyykö tuo saharamainen ilmanala Suomessa. Netissä oli juttuja myös hiekan kulkeutumisesta talvella hangelle, joten tuulten ja ylempien virtausten vaikutus näkyy Suomessakin, kuten tietysti muuallakin. Sääkartat saattavat mennä uusiksi. Lämmetessä Golf-virta saattaa ehtyä, arvellaan. Talvella meillä olisikin nykyistä kylmempää, mutta entä kesällä, kun Siperiassakin kuumottaa?

Kuinka peruna kasvaisi, tai maissi? Kulkusirkatkin saattaisivat yleistyä ja joulupukki tarvitsisi helikopterin tai kärryt pulkan sijaan.