Sähkö- vai bio-Auto voittaa?

kulkeeko autosi biomassalla . . .

Pitkään on puhuttu biopolttoaineen yleistymisestä. Jo vuosien ajan olen saanut kysyä hilpeästi erään hevostallin lähellä liikuttaessa, että ”tulitko biodiiselillä kun tiellä oli mäskijätöksiä?”. Sattumoisin ajotiellä on olut lapsuudessani maalla yleisiä hevosen lantakokkareita. Pitkään metsästin kokkareista kuvaa tähän juttuun. Kesällä sattui kamera mukaan, joten saatoin ikuistaa teemakuvaan redusoidun otoksen. Olkaa hyvä!

Sähköllä, mutta bensalla

Varhain 1900-luvun alussa moni suunnitteli auton voimanlähteeksi sähkömoottoria. Yhdysvalloissa kehityksen suunnan määräsi kuitenkin erään mailtaan öljyä löytäneen suvun tahto – heistä kehkeytyikin lamppuöljyn ja bensiinin menekin kasvaessa pitkään maailman rikkaimmaksi mainittu suku.

Valinnat ohjaavat historiaa

Historia saattaisikin olla toinen jos öljykentistä käydyt sodat olisi vältetty. Valtamerillä saattaisivat edelleen seilata höyrylaivat, tai ne olisivat ydinvoimalla toimivia. Olisiko ydinvoimaa keksitty tähän mennessä, jos toinen maailmansota olisi voitu välttää, tai hyökkäysvaunut?

Mahdollisesti kaupunkien liikenne toimisi nyt raitiovaunujen ja metrojen varassa. kaukoyhteydet saatettaisiin hoitaa junalla kalliin moottoritieverkon sijaan, jos sähkömoottori olisi valittu auton teholähteeksi polttomoottorin sijaan. 

Tuskinpa sähköautoja varten olisi tehty kovin suuria kaukoliikenteen väyliä – akkujen kapasiteetti ja huoltoasemaverkosto olisi tosin saattanut kehittyä nykyistä ripeämmin. Mahdollisesti luonnostelemani Savon metro toimisi maailmalla yleisesti; kaukojunien asemilta ottaisimme vuokra-auton tai meillä olisi seutulippu, millä matkustaisimme ykkös- ja kakkosauton korvaavana omistusmuotona tavallaan kimppakyydeillä – mökille – harrastuksiin – töihin, jne.

Tekemistä riittää – sähköllä tai bioaineilla

Paljon on biopolttoaineen ja sähkön yhdistelmillä vielä kehittämistä edessään, jos esimerkiksi valtameriliikenne aiottaisiin sähköistää tai saattaa kasvihuonepäästöiltään neutraaliksi. Entäpä sitten kehittyvien talouksien hiilivoimalat ja teollisuus? Työsarkaa on. Tähän tuskin maailmalla talousmetsät riittävät, tai edes ruoan tähteet, tai mitä kaikkea biopolttoaineitten raaka-aineina käytetäänkään?

Yleistyvätkö paikallisverkot sittenkin?

Paluu rautateille ja autoteollisuuden purattamiin kaupunkien ratikoihin, sähköjuniin, sähköllä toimiviin lentokoneisiin tai ilmalaivoihin, jopa purjelaivoihin voi ajan kanssa olla järkevä linjaus. Aikaahan meillä matkustamiseen on ja robotiikka, automaatio korvaa korkean teknologian edetessä liikkuvuutta ja fyysistä työtä. Voimme harrastaa ja vaikka matkustaa purjehtien maailman ympäri – aikaahan meillä joutilailla elämysmatkailuun jää.

Perheen kakkosautopalvelusta kirjoitin jo edellä ja usein aiemminkin – ehkäpä aika on kypsä!

Sinä sen päätät