Sato kypsyy – on kypsynyt – joko pakastin on täysi?

Kuva: Lähiseudun pienviljelijän myyntipöydältä Kuopion torilla

On taas se aika vuodesta kun pakastimet täyttyivät kesän sadosta.

Teemakuvan mustikat on kaiketi jo poimittu ja mansikasta näyttää olevan tarjolla jo toinen kattaus, kesän toinen kypsymissato. Ymmärtääkseni nyt kypsyvät alkukesästä istutettujen taimien marjat.  Tai kasvihuonemarjojen sadon mukaan lukien jo kolmaskin mansikkasato lienee meneillään. Pensasmarjat tuottavat lisää poimittavaa.

Sateet ovat pienentäneet avomaan satoa lehtitietojen mukaan. Ainahan ainakin näin kuuluu sanoa, tai että näin kaiketi jokaisena kesänä syystä tai toisesta sato jää niukemmaksi kuin mitä keväällä odotukset antoivat ymmärtää käyvän.

Talveen kannattaa varautua.

Kotimaisuus on tullut muotiin koronakevään myötä. Asiassa on siis jotain hyvääkin vaikka tauti sinänsä on aina tauti. Osasivatko viljelijät ja kasvattajat varautua kotimaisen ruoan kysyntään jää nähtäväksi satokauden päätyttyä ja talviruokintakauden alettua.

Mitä kaikki maksaa marketeissa, on jokavuotinen pohdinnan aihe. Aina tuota ruokaa on tavallisina vuosina riittänyt. Yhden artikkelin loputtua tai käytyä vähiin, korvaava aines löytyy. Monipuolisuus on vain eduksi kun osaa taidon hyödyntää kotimaista elintarvikekirjoa.

Vanhat keittokirjat ja reseptit ovat mainio apuväline keittiössä.

Entisaikaan kaikki ruoka käytettiin tarkoin. Osattiinpa ruokaa jatkaakin mitä erilaisimmilla aineilla, joista kaiketi pettu on kuuluisin mutta ei ehkä paras tarkoitukseensa? Yltäkylläisyyden aikana ruoan jatkaminen tai korvaaminen pula-ajan tapaisilla aineksilla, ei tunnu ajankohtaiselta.

Ruoka saattaa kuitenkin olla vähissä jo nyt esimerkiksi lomautetuilla ja muista syistä pienituloisilla, vaikka kunnan sosiaaliapu toimisikin – saattaapa hyvinkin – ja varsinkin silloin, jos ruoan hinta on korkea tulevan talviruokintakauden alkaessa tai kestäessä keväällä pitkään.

Talvikauden ruokareseptit valikoituvat sadon mukaan jo syksyllä; sitä syödään eniten mitä saadaan eniten talteen ja halvimmalla kaupasta pöytään. Näin se taitaa olla.