Sauna jää kun autoilu loppuu – 温泉 torilla

2019 heräävä nuori sukupolvi otti ilmaston muutoksen vakavasti. Autoista luovuttiin vuoteen jo 2060 mennessä.

Raitiovaunut, junat, sähköautot ja -bussit kulkevat, ja kaasuautojakin vielä on.

Työ tehdään etänä, missä voidaan.  Vuonna 2070 kuopiolaisilla on Tori, marketit ja paljon muuta. Ostokset kuljetetaan kotiin. Töissä käydään – niin – käydään. Työn tuottavuus nousi, joten vapaa-aikaa on runsaasti. Ilmaisia palveluja on, kuten kylpylät.

Kuopiolaiset rientävät kilvan torille ja harrastuksiinsa, ja töihinkin. Työ on 2070 harrastus, tai toisin päin.

Uskoisitko 2019, että Torin pysäköintilaitos – Alatori – muutettiin ( 2070 ) roomalaiseksi kylpyläksi jo aika aikaa sitten. Moni iso markettikin, kun verkkokauppa yleistyi. Kuopiolaiset viihtyvät kylpylässään.

Ylin kerros on osittain ruokapaikkoja, virkistystiloja, entisajan kirjaston kaltainen elokuvasali, mutta myös täynnä kuumia saunahuoneita roomalaiseen tapaan. Alemmissa kerroksissa on vastaavia palveluja ja uima-altaita kylmästä kuumaan.

Altaissa loikoilu aloitetaan viileimmästä siirtyen lämpimämpään altaaseen – harvat kestävät kaikkein kuumimpaan pulahtamista.

Vilvoittelutilojen jälkeen siirrytään kuumiin huoneisiin, viileämmästä aina kuumimpaan. Löylyä huoneissa ei oikeastaan heitetä tai lyödä. Ilma ja lattiat ovat suorastaan tuliset. Käytetään puupohjaisia kenkiä. Ja

kylvetään useita tunteja – välillä nauttien juotavaa baareissa ja napostellen ravintolapaikoissa – kaikki sisältyvät kylpyläpakettiin.

Olo on rauhallista Kuopiossa 2070.


Jokainen tietää, mitä Wikipediaan on kirjoitettu, kuten esimerkiksi poimien

 • Termi (lat. thermae) tai roomalainen kylpylä oli lähes jokaisessa Rooman valtakunnan kaupungissa sijainnut julkinen kylpylä, jossa valtakunnan asukkaat saattoivat kylpeä, hoitaa terveyttään ja kuntoaan sekä viettää vapaa-aikaansa.
 • Roomalaiset omaksuivat kylpylät kreikkalaisilta, joilta se levisi myös turkkilaisille (joilta froteepyyhe on peräisin), missä kylpylälaitos on säilynyt aina näihin päiviin saakka
 • kreikkalaisilla julkiset kylpylät (balaneion) olivat pienempiä kuin hehtaariluokan roomalaiset, Saunakirjaa muistellen

Kukoistuskautensa roomalaiset kylpylät kokivat 100-luvulla, jolloin kylpylöitä oli noussut jokaiseen vähänkin merkittävään provinssikaupunkiin. Kylpemisestä muotoutui roomalaisille päivittäinen rutiini. 

Sauna jäi Pohjolaan kun se kylpylöinä kuihtui muualta Euroopasta jo keskiajalla levinneen kuppa-taudin leviämisen myötä – saunoissa hoidettiin terveyttä, ja siis myös iskettiin kuppakirveellä, joten taudit levisivät puhdistamattomien välineiden kautta nopeasti – kuppaamisen kieltämisen sijaan kiellettiin suositut kylpylät.

Eräissä paikoissa eläisen Euroopan kaupunkikulttuuriin kuuluneet miesten ja naisten yhteiskylpylät hiipuivat, samoin kaiketi väheni saunoissa yleinen juopottelu ja seksi – kaiketi maailmalla ”saunaan” liitetään tuo seksi nykyisin vieläkin suurkaupungeissa.

Kommentit

 • jouko K

  Saattaa muutama Vuos vierähtää ja sukupolvetkin vaihtuu ennen, kun Kuopijon Torin alla saunotaan.
  Tälläkin hetkelllä Yleisiäsaunoja alkaa olla jo liikaa.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos ansiokkaasta kommentistasi jouko K.

   muistaakseni turkkilainen sauna on Kuopiossa jossain? ainakin ollut? Mutta roomalaista saunaa meillä ei tietääkseni ole. Kun aikanaan autoilu vähenee, jää torinalus uuteen käyttöön – visioin. Liiketiloja sinne saa mainiosti, mutta ajattelin, että pari kerrosta suurehkoa kylpylää ihmisille ajanvietteeksi olisi paikallaan.

   Rooman keisarit kilpailivat aikoinaan sillä, kuka rakentaa suurimman ja komeimman kylpylän. Kirjoitin joskus päivälehteen, että ihmiskunta on rakentanut kauneimmat holvikaaret kulloinkin arvostamaansa kulttuurikehtoon – Roomassa kylpylöihin, keskiajalla kirkkoihin, 1800-luvulla rautatieasemiin.

   Betoni kovettuu kaiketi 70 vuotta, joten Kuopion Torin alatori on ehdottamanani ajankohtana vasta parhaimmillaan, että kaakelia ja hypokaustum-seinälämmitys sen alle, ja kylypemään! No, meitä nuoremmat ovat silloin remmissä …

 • Eino J. (maallikkona)

  kannattaa lukea myös jotain uutta: https://yle.fi/uutiset/3-10176653

  Itämaisissa kylpylöissä saattaisi myös olla aineksia Kuopion Torin kylpylään

  Onsen (jap. 温泉) on nimitys sekä kuumille lähteille että niiden yhteydessä toimiville yleisille kylpylöille Japanissa. Onseneilla on aina ollut suuri merkitys japanilaisessa kulttuurissa ja nykyäänkin ne ovat paikkoja, joissa yhteiskunnan hierarkiat ja työelämän vaativuus voidaan hetkeksi unohtaa.

  Sentō-kylpylät käyttävät altaissaan esim. sähköllä lämmitettyä vettä.

  ? miten unisex -idea toimisi kylpylässä … ? lähes kaikissa Japanin onsen- ja sentō-kylpylöissä miehet ja naiset kylpevät erikseen.

Kommentointi on suljettu.