”sauna, viina ja terva”

Sananlaskuihin luettavan suomalaisen sanonnan mukaan ”Jos sauna, viina ja terva eivät auta, tauti on kuolemaksi”. Perinnesivuilta saattaisi löytyä tietoa siitä, miten näitä ”rohtoja” on aikanaan nautittu, tai että onko niitä oikeasti nautittu.

Saunan terveysvaikutuksista on ajoittain uutta tietoa liikkeellä. Toisinaan se on maallikon tulkinnan mukaan hyväksi, kuten meillä yleinen kahvi tai ruisleipä, toisinaan taidetaan löytää myös haittatekijöitä. Sauna tietenkin puhdistaa. Entisaikaan saunassa on käytetty vain vähän vettä, jos lainkaan. Hiki puhdistaa.

 • Maallikko jättää terveysvaikutukset jutun ulkopuolelle ja ammattilaisille. Mukava saunassa silti on käydä. Erityisen mukavaa se oli esimerkiksi maalla hikisen työ- ja hellepäivän päätteeksi.
 • Kaiketi lapset laitettiin alulle saunassa ja siellä he syntyivät.
 • Sauna lienee ollut myös monen kansanlääkinnän tai hieronnan toteutuspaikka.

Viina lienee yleisesti tunnustettu myrkylliseksi, ainakin terveydelle haitalliseksi aineeksi. Muistelen kuitenkin, että apteekkirohdoissa alkoholia olisi ollut varsin usein; joko lääkeaineen uuttamiseen liittyen tai muista ’ansioista’ johtuen. Lieneekö muistikuva oikein ja lieneekö nykyäänkin näin?

 • Puhdistusaineissa, ja eritoten yleisissä käsideseissä alkoholi taitaa olla se yleisin pöpöjen tappaja vielä nykyisinkin.
 • Pieninä annoksina ja laimennettuna alkoholi on useissa puheissa hyväksi, tai ainakin rentouttaa eräitä. (jos nyt ei satu nauttimaan rähinäviinaa.)
 • Alkoholittomat taitavat kuitenkin elää pitempään kuin alkoholia ja pikkunaukkuja hyödyntävät.
 • Ymmärtääkseni viina ei auta lunssaankaan, mutta saattaa tehdä olon miellyttävämmäksi sairastaa, kunhan muistaa lääketieteelliset ja ammattilaisten antamat kyttörajoitukset tarkoin.

Terva on jo sitten mystisempi juttu tautien hoidossa. Luin jostakin, että tervaa saatettaisiin käyttää mausteena, mutta olisiko jokin esanssi tai vastaava, missä oikeaa tervaa ei ole, en tätä kirjoitettaessa ole selvittänyt.

 • Saattaisin kuvitella, että tervaa on joskus voitu käyttää haavojen paikkaamiseen laastarin tapaan. Ainakin vanhoissa elokuvissa ja kirjallisuudessa tästä on viitteitä.
 • Käsitykseni mukaan terva sisältää myrkylliseksi luokiteltuja aineita, minkä vuoksi unionikin oli sen käytön suomalaisilta kieltämässä, venetervana ja muutenkin.
 • En muista koskaan nauttineeni tervaa, ellei sitten sellaiseksi lueta makeisista esimerkiksi Terva-Leijona. Soi olla, että olen tervatessa vahingossa tullut maistaneeksi käsien tervaannuttua myös tervaa, vaikka muistikuvia tuosta ei olekaan tallella – maun saatan mielessäni kuvailla (kuten bensiinin maunkin, mitä joskus on suuhun jäänyt).

Onneksemme koronavirukseen on kehitteillä lääkitystä – sitä muutakin kuin ns. oireidenmukaista hoitoa – lunssalääkitystä – rokote – ja kertoivat lehdessä, että malarialääkkeistä on havaittu olevan apua (muistelen maallikkona, että eri mantereille on omat malarialääkkeensä, että niistä jokin siis toimisi koronapandemian tapauksessa joillekin) – lohdullista.

 

Kommentit

 • plokkariukki

  En tiedä saunako ja viina auttoivat pysymään minut terveenä, mutta YK-reissulla Libanonissa 80-luvulla kylvettiin joka päivä ja lähes yhtä usein juotiin viinaakin, vain kerran mahatauti iski, mutta se taisi johtua tuosta saunan jälkeen nautitusta alkomahoolista. Tervaa käytettiin pikkuveljen maitoruven hoidossa tarvitussa voiteessa, siinä oli lisäksi muistaakseni lampaan (sian?) rasvaa ja joitakin muita ainesosia. Lienee ollut jonkin kansanparantajan resepti, mutta se toimi.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos vastauksesta
   niin, kuntosalilla käynnin jälkeen – joinakin aikoina lähes päivittäin – on tullut käytyä saunassa. Mukavalta se on aina tuntunut. Puhtaana pysyy.

   YK-palveluksesi aikainen terveys on varmaankin nuoruutesi ansiota, ja ruokailun että puhtauden, rokotuksiakin armeijassa ulkomaille läksijöille annetaan – yleiseen tapaan.

   Vanhaan antiikin aikaan kaivo- ja juomaveteen sekoitettiin viiniä, minkä on tiedetty ’puhdistaneen’ vettä – että saattaapa tuo alkoholikin olla ollut pienessä roolissa? Mutta, olet myös kertonut postauksissasi, että lentsut eivät iske Sinuun. Täytyy vain onnitella hyvästä terveydestäsi, ja ihmetellä.

Jätä kommentti

*