siipiratas puroon

Tarvitaan pyöreä kapula akseliksi ja päre siipirattaan valmistamiseen. Y-muotoiset oksat asetetaan lumipenkkaan laakereiksi. … Koulupoikana veistin tällaisen laitteen keväiseen puroon. Lapioin lumet siltarummun yläjuoksulta ja pian siinä oli lampi. Tarvittiin myös pitkävartiset ja ehjät kumisaappaat.

Siipiratas pyöri aikansa, jonain päivänä puro oikein kohisi sulamisvesiä – kunnes sula maa paljastui ja oikea puron uoma – oli jo liian syvä. Kun siltarumpu suli jäästä ja yläjuoksun lampi tyhjeni – kevät oli ohi. Askartelukirjoista voi hakea pikkupoikien aikoinaan suosiman siipirattaan valmistusohjeen. Puukon kanssa on oltava varovainen kun vuolee siipiosia. (jos ken ei muista, mikä päre on, se on kattoaineena käytetty puupöllistä lohkaistu viipale, paksumpaa sanotaan paanuksi, ja päreistä tehtyä kattoa pärekatoksi – oli hyvin yleinen ennen piki- ja peltikattoja)

 

Vesimylly oli myös kotikylällä – siis oikea ja vankka. Kyläläiset jauhattivat jyvät – paikka olikin nimeltään Mylly.

Teollistuminen alkoi esimerkiksi Tampereella vesivoiman hyödyntämisestä, samoin sähköistyminen, tästä kaiketi käytetään edelleenkin nimitystä Imatran voimaa. Pohjoisen jokien koskien valjastaminen vesivoimalle on jo luku sinänsä. Savossa voimaloita taitaa olla ainakin Atro, ellei muitakin. Monet tuottavat kotisähköä läheisen puron vesivoimalla. Taitaa olla luvanvaraista, jos ainakin patoja rakentelisi luonnon vesiväyliin, mutta silti harkinnan arvoinen.

 

Tuulivoima on tullut mukaan kuvioihin. Jokainen on ainakin jossakin nähnyt tuuliviirin ja siinä propellin, joka pyörii tuulen voimalla, mutta näyttää kuin ukko ja akka pyörittäisivät sitä kammesta – oikein hauska laite.

 

Vedessä läträämistä en suosittele enää näin vanhempana, se voi olla vaarallista – voi pudota syvänteeseen ja hukkua. Lapsuudestani muistan kun naapurin ikätoverini oli käymässä ja liukastui jäisessä lammikossa – kastui litimäräksi. Hän oli ilmeisen harjaantumaton vesitöihin, sanoisin, mutta ikävä kotimatka ja muisto. Isäni peitti tuon tapauksen jälkeen kyseisen lätäkön, eikä siitä saanut enää keväisin lammikkoa.

 

Kotipuolen Kivilouhun puro virtaa edelleen keväisin valtoimenaan. Siipiratas on jo poissa, mutta sen voisi vuoleskella uudelleen.

Kevät tulee kohta kohisten – ja purot lainehtivat jo äskettäin runsaina.

 

Jätä kommentti

*