Söisitkö koiran? niitä on liikaa

Kaikkea voi syödä kun sen valmistaa oikein, on kiinalainen ajatus.

Nälänhätäalueilla tämä tiedetään. Väestö kasvaa ja tarvitaan enemmän ruokaa. Kiinassa on opittu hyödyntämään ravinto täydellisesti. Itämailla syödään meillä erikoisia lajeja. Tuttavani kertoi kauppareissuilla käärmeen syönnistä. Länsimaisille koiraharrastajille ei sentään oltu tarjottu koiraa ruokana. Sian korvat oli syöty ilmeisesti rapean sipsin tapaan.

Hiljattain esitettiin ajatus, että

hyönteisiä käytetään maailmamme runsastuneen väestön ravitsemiseen. Perinteinen ruokatuotanto ei ilmeisesti enää riitä kasvaneelle väestölle. Mistä näitä syötäviä hyönteisiä saa? Hyönteisille olisi käyttöä heti nälänhätäalueilla ja miksipä ei meilläkin leipäjonoissa jakaen.

Maailmalla on paljon aliravitsemusta ja nälänhätää – ainakin jos keräysmainoksiin on uskominen.

Keräyksiä taitaa parhaillaankin olla useita, ilmeisesti hieman eri alueille ja eri tarkoituksiin. Uskoisi, että juuri noilla lämpimien maiden alueilla hyönteisten laitoskasvatus olisi otollisinta. Silmäilin, että hyönteisten ravintoarvo riippuu siitä mitä ne syövät. Mitä ne siis syövät?

Entomofagia on hyönteisten käyttöä ihmisen ruokana.

Ihminen on syönyt hyönteisiä kautta historian, etenkin länsimaiden ulkopuolella. Tutkittua tietoa vaikuttaa vielä olevan varsin vähän. Eräissä maissa hyönteisiä syödään satoja eri lajikkeita. Ravintokäyttö perustuu pääosin perimätietoon. Kuinka terveellistä ravinto on eri haitta-aineitten tai sairauksien leviämisen osalta, on maallikon vaikea tietää.

Muistaakseni Raamatussakin mainitaan, että

syötäviä olisivat hyönteiset, joiden jalat yltävät hyönteisen kehon yläpuolelle, esimerkiksi heinäsirkalla. Entä lopussa olevan kuvan hyönteinen?

Miten toukat ja matelevat muodot tässä tarkastelussa menestyvät ruokalajikkeena, jäänee perimätiedon ja tutkimusten varaan.

Koiranliha on joissakin Aasian maissa suosittua ruokaa.

Kiinassa etenkin tietyissä maakunnissa koiraa syödään yleisesti. [Wikipediassa 1 Lilli Earl: Koiranlihaa tarjoilevat ravintolat kiinni olympialaisten ajaksi uusisuomi.fi. 11.3.2008 ]

Vietnamissa koiranliha on suosittua ruokaa, jonka uskotaan tuovan hyvää onnea. Koiranlihan arvioidaan olevan neljänneksi suosituin lihalaji Etelä-Korean markkinoilla sian, naudan ja kanan jälkeen.[2 Dog Meat Restaurants Crowded with Diners The Seoul Times.]

Koreassa suosittua on etenkin koiranlihakeitto. Koiran suosio on kasvanut etenkin Pohjois-Vietnamissa, jossa on kehitetty myös uusia eksoottisia reseptejä. Suosittu korealainen koirasta tehtävä ruokalaji on Boshintang (보신탕; 補身湯)

Koreassa vietetään heinä–elokuussa kolmea “koiran päivää”

(Sambok 삼복 tai Boknal 복날), joihin koiranlihan nauttiminen oleellisesti kuuluu. Kyse on samasta kuin Suomessa tunnettu mätäkuu, jonka muinaiset mesopotamialaiset ja roomalaiset tunsivat koiranpäivien nimellä Siriuksen eli Koirantähden mukaan.

Kissanliha on kissoista peräisin olevaa lihaa.

Sitä syödään eteläisessä Kiinassa, Vietnamin pohjoisosissa, Perussa ja Sveitsissä. Sota-ajan säännöstelyssä kissoja käytettiin esimerkiksi Isossa-Britanniassa jäniksenlihan korvikkeena.

Ihmistä, joka syö toista ihmistä, kutsutaan nimellä ihmissyöjä eli antropofagi.

Kuinka ihmisliha tekisi kauppansa, on tässä kirjoituksessa lähinnä hypoteettinen? Ihmisen ja sian elimistö vastannee toisiaan noin 98 prosenttisesti – sika on pitkään ollut lääkekokeissa koekaniinina tai ihmisen korvikkeena, on kerrottu. Ihmisliha saattaisikin siten olla samaa kuin popsisi joulukinkkua suureen nälkäänsä – keitä sitten syötäisiin?

onko tämä syötävä lajike?

Kommentit

 • seija sanaleikkimökistään

  Paljon on hyvää, itsestään kasvavaa syötävää hyödyntämättä. Meilläkin jää niin metsien kuin järvienkin tuottamasta ravinnosta suurin osa käyttämättä.
  Yksi mielenkiintoinen ruokaeläin olisi sammakko. Nyt kutuaikaan niitä kurnuttaa mökkirannassa joka puolella ja kutu lumpsahtaisi lupsakkaasti nielusta alas. Mutta mokoma on rauhoitettu.
  Citykanit kasvavat “kylvämättä”.
  Ei villiruoka vielä lopu.

  • Eino J. (maallikkona)

   Kiitos havainnoistasi!
   Marjoja on jätettävä linnuille(kin), mutta silti, niitä jää poimimatta (KUN on marjavuosi). Samoin sienetkin kerätään kevyesti.

   Muistaakseni SE syötävä sammakko on ranskalainen laji, minkä pohjoisin esiintymisalue on etelä-Ruotsi. Suomalainen kurnuttaja ei ole ihmisravinnoksi sopivaa.

   Lapsuuden kodissani oli kaneja, sikiävät todellakin nopeasti, mutta kotikaneja ei kukaan syönyt, jänispaisteja kylläkin, vaikka äiti näki vaivaa paistin valmistamisessa …

Jätä kommentti

*