Sote on kuin curlingia

YTK Katja Asikainen (kesk.) ja YTK ja TtK Juho Pulkka (kesk.) pohtivat mukavasti Sote-uudistusta kirjoituksessaan ”Valinnanvapaus ei takaa auvoisuutta”, (SS 22.11.2016).

On vaivatonta olla heidän kanssaan samaa mieltä. Suomalainen hyvinvointivaltio on nojautunut sosiaalisiin investointeihin, kansalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseen ja niiden vaurastumista luovaan vaikutukseen. Järjestelmä on tasannut tulonjakoa kun hyvinvoinnin lisäksi kansalaisista on huolehdittu kaikille tarjolla olevilla sosiaali- ja terveyspalveluilla.

Terveyserojen kaventaminen, palvelujen saatavuus ja (sote) järjestelmän yksinkertaistaminen on kirjoittajien mielestä hukkunut matkan varrella. Koska terveyttä ympäröi epävarmuus ja ennakoimattomuus, valinnan vapauden periaate ei tässä toimi: lopullisen hoitopäätöksen tekee lääkäri eikä potilas, siis palvelun tuottaja.

Mielestäni Suomessa on pidettävä huoli kustannustehokkuudesta, mikä tarkoittaa sitä että sote-palvelut toteutetaan nykyiseen tapaan kunnan ja valtion toimesta. Nykyistä runkoa vahvistetaan ja vältetään suunniteltu moninkertainen ja päällekkäinen tuottajamalli (maakunta, yksityinen ja kolmas sektori).

Puheissa esiintyvä malli on kuin tyrkkäisi curlingin tapaan jauhinkiveä liukkaalla jäällä – minne se menee, jää arvailun varaan. Toimintaa voi monipuolistaa vasta kun kokemukset karttuvat. Maakuntahallinto on välikätenä tässä projektissa tarpeeton.

Eino J. Pennanen

Aiheesta on tuon jälkeen kulkenut monia juttuja, kuten päivälehdessä 1.3.2017


Lyhyesti 22.11.2016 (korrehtuuri)

Curling on jäällä pelattava joukkuepeli, jossa liu’utetaan jäällä pyöreitä graniittikiviä tavoitteena saada mahdollisimman monta omaa kiveä lähemmäksi kehän keskipistettä kuin vastustajan kivet. Lajin valtamaa on Kanada, mutta sitä harrastetaan myös Skotlannissa ja muualla Pohjois-Euroopassa. (Wikipediassa)

Curlingkivi on pyöreä, enintään 91,44 senttimetriä ympärysmitaltaan ja vähintään 11,43 senttimetriä korkeudeltaan. Kivi painaa kahvoineen ja pultteineen 17,24–19,96 kilogrammaa. Jokainen joukkue käyttää kahdeksan kiven sarjaa. (Wikipediassa) Teemakuvaan on otettu tyylitelty curlingkivi jostakin ilmaispalvelun kuvasta