Suojellaanko vanha vai puretaan?

Vanhoja rakennuksia korjataan joskus uuteen käyttöön; Pieksämäellä avattiin ravintola ilmeisesti VR:n entisiin halleihin; Kuopiossa SYP:n taloa, Helsingissä joku jupisee itsekseen ääneen VR:n entisten konehallien uusiokäytöstä  tai vastaavasta.

Kummeksuin pitkään sitä, että Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs on jäänyt maleksimaan Suomeen, erityisesti, että  herra on alkanut melskaamaan tuon konepajan ympärillä. Tahtoo sen omakseen?

 

Entisaikaan kun kotiryssistä vielä puhuttiin, meillä oli Neuvosto-Venäjän lähetystössä oma Vladimirimme, jota ja joita siedettiin, mutta että myös jenkki, oudoksuttaa.

 

Suurlähetystöllä on paljon tehtäviä diplomatiassa niin kauppaa kuin muun rakentamassa. Äskettäin briteissä sattuneen myrkytysjupakan tiimoilta karkotettiin eri maista ilmeisesti etupäässä vakoilun saralla operoineita lähetystöjen virkailijoita – karkotettiin kuitenkin.

Maallikosta Helsingin uutisointia silmäiltyään ex-suurlähettiläs herra O todella melskaa. Herra näyttää O mm. keräävän kannattajia veturitallien uusiokäyttöhankeen ympärille.

Maallikko voi kansankielisesti puhua jo kapinahengen lietsomisesta – no moni pääomapiiri ja tavallaan nykyinen hallituskin sitä tahollaan on lietsonut normitalkoissa ja vastaavissa hankkeissa – joten sallittua kai se näissä mielipidevaikuttamisasioissa ja trollaamisessa sinänsä on? Moni muistaa vielä 2014 vuoden Ukrainan tapahtumista, että myös Krimin ”asukkaat” anoivat itse alueen liittymistä Venäjään.

 

Vähäinen maallikon median lukutaito ohjaa kuitenkin kysymään, motiiveista: vakoilukeskustako Yhdysvaltojen virallinen ykkösvakoilija VR:n talleille puuhaa? (Kerran “virallinen vakoilija” – aina vakoilija, pohtii maallikko)

Yksipuolinen riidankylväjä – näin suppeasti ja kaukaa asiaa tarkastellen – kannattaa taltuttaa ja ohjata parempiin harrastuksiin. Nokian kännykkätoiminnan muisto-ohjelma valaisi, miten toiminta Suomessa kuukahti amerikkalaisessa omistuksessa. Pakolaisissa Suomessakin on niitä, jotka joutuivat pakenemaan yhdysvaltalaisen vakoiluorganisaation tukemia hallituksiaan – Chilestä – Lähi-Itään karttaa silmäillen, joten — uutta Guantánamoa tai vastaavaa ei paljolti Suomessa kaipailla …

 

Valtion VR voi pitää kiinteistön hallussaan pitemmänkin ajan – kaupoille ei liene mitään akuuttia syytä tai tarvetta. Viimekädessä konepajarakennukset voi tietenkin purkaa.

 

Mielestäni Finnair voi toimittaa hera O:lle aikatauluja, jos Savon Sanomissa äskettäin uutisoitu Suomessa huoltoreissulla satamassa vieraileva USA:n ohjushävittäjä ehti jo Suomesta poistua. Finnairkin on turvallinen kyyti! Persona non grata on diplomaattien kielellä ei-toivottu henkilö – karkotettu sellainen!

ystävällisesti

Eino J.


teemakuvaan poimin 1939 Talvisodan aikaisista sa-kuvista leikkeitä – “purkukuva” on Helsingistä pommituksen jäljiltä savuava raunio, ja toinen ote on VR:n Pasilan konepajan sisäkuvasta.

Jätä kommentti

*