Suomalainen vai ulkomainen liikenimi?

Lyhyen kävelyreitin varrella

Kuopion keskikaupungilla on runsaasti vieraskielisiä valomainoksia. Hyvin paljon. Oletko havainnut kyltit? Ranskassa on kaiketi voimassa laki, mikä edellyttää, että ulkomainokset ja firmojen nimet ovat kotimaisia – muistaakseni sama sääntö on voimassa Kiinassa. Oikeastaan suomalaisen tulisi olla huolestunut vierasperäistymisestä mainonnassa ja toiminimissä.

Tämä aihe voisi olla esimerkiksi sellaisen mielenosoituksen teema,

minkä asiallisuutta sen järjestäjät ja esimerkiksi poliisi valvovat. Seikka johtui mieleen uutisesta, minkä mukaan poliisi harjoittelee tehostetusti Kuopiossa huliganistisen tapahtuman hallintaa. Kun ei tule käytyä mielenosoituksissa, jäsentelyni tässä postauksessa voi olla ammattivaikuttajaa ja ns. aktivistia miedompi, mutta jatketaan.

Voisi helposti ajatella aktivistisuudesta, että vieraskielisiä liikekylttejä ja valomainoksiakin on jo lähes ryhdytty töhrimään ja yrittäjän mielestä myös käyttäytymään liikepaikkojen lähistöllä suorastaan häiritsevästi ja päivittäin järjestetään kaduilla ja toreilla jopa mielenosoituskulkueita, jotka kokoontuessaan päättyvät riehakkaasti – toistaiseksi kuitenkin lakien ja hyvien tapojen rajoissa pysyen. … jne.

Toivottavasti monikaan ei tunnista yritystään teemakuvan luettelosta, mutta syytä toisaalta olisi.

Tuskinpa suomalaiset yritysten ja liikenimien muuttumisesta pahoittavat mieltään syvällisesti, mutta uskoakseni se monia kuitenkin harmittaa.

Parannuksena linjan nykytilaan,

täytyy äänestää jaloillaan, ja valita suomalaiset liikkeet – siis ne, joiden liikenimikin on suomalainen ja suomeksi.

Paas kahtoon missä asioit!


Huliganismille en suoraan löytänyt netistä selitystä, mutta sitä vakavampana pidetty mellakka tarkoittaa väkijoukon suorittamaa väkivaltaa, omaisuuden tuhoaminenkin mainitaan, ja joka on yleensä mielipiteenilmaus tai reaktio johonkin epämiellyttävään tapahtumaan. Mielenosoituskin saattaa kärjistyessään muuttua mellakaksi. Niinpä Suomen rikoslain 17. luku kieltää mellakan, väkivaltaisen mellakan sekä väkivaltaisen mellakan johtamisen. Osallistuminen teoilla väkijoukon toimintaan on peruste syyllistymiselle sanottuun rikosnimikkeeseen. (referoitu muistaakseni Wikipediasta)

Suomessa on vahva omaisuuden suoja, joten tuossa edellä mainittu jaloillaan äänestäminen ja postaaminen ovat suositeltavia keinoja yritysmaailman ajatusten kääntämisessä – suomalaisuus on vahvuus – mainitaanhan meidät onnellisimpana kansana, käytetään ilmeikästä suomea – mikä onnellisuuspäivänä 20.3. on hyvä muistaa!