Suomalaista työtä minulle + naapurille?

Ensimmäisillä palkkoillani ostama halpa ulkomainen paita kitistyi pesussa, hiha lähes kyynärtaipeeseen. Ostin niitä samalla useamman.
Olen säilyttänyt paidoista yhden muistona huonosta ostoksesta ja -laadusta jo yli 40 vuotta. Opetus oli, että ”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”.

Onko hyvää ja halpaa?
Ainakin Trube-kahvilassa pitkään esillä olleen Ukko-Truben muotokuvan alla olleen laatan mukaan ”Hyvää ja halpaa ei ole, tai jos sitä on, se on varastettua”. No, hinta on suhteellinen käsite.

 • Kitistyneen paidan, hukkaostoksen arvo oli minulle huomattava. Palkkani oli alkuaan 15 vuotiaana lähetin (supparin) ja myöhemmin myymäläapulaisen tasoa. Olin juuri tullut kaupunkiin kouluun opintotuella.

  Kotimaista työtä!
  Suomalaisen työn liitto ry tarjosi kahvia viikolla. Suomalaisen työn avainlippua on jaettu jo 50 vuotta. Muistan ensimmäisiä TV-lähetyksiäni, joista iskevä Suosi suomalaista -laulu jäi mieleeni; Suosi suomalaista, osta kotimaista, .. olet avainasemassa kun olet ostamassa, kun teet kaupassa ostoksen … Suosi suomalaista … kaikki se on aina kotiin päin.

  Pohdin kotimaisen työn osuutta lähiaikoina.
  Me suomalaiset tuomme ulkomailta enemmän kuin sinne viemme. Osan tästä tuonnista rahoitamme velalla.

  Kotimaassa on saatava pyörät pyörimään ja tuotannon siirtyminen halpatuotannon maihin pysähtymään. Yhtäältä, mitä se suomalainen laatu sitten onkaan, tai oli, sitäkin kannattaa pohtia työn ja palkkojen halpuuttamisen aikana (= moni tahtoisi tulla Suomeen tekemään työtä meitä halvemmalla, ja moni tahtoisi sitä teettää halvemmalla?). Palkkatasojen ero kuroutuu hiljalleen umpeen, mutta vasta vuosikymmenien saatossa.

  Keskustellaan syksymmällä!