Toimittaja Teppo Koskinen selvitti, että Suomen kehitysyhteistyön määrärahat vähenevät 212 miljoonaa (997 – 785). Lisäksi 130 miljoonaa euroa siirretään lahja-avusta laina- ja pääomasijoitusmuotoiseksi. Vapaaehtoisena maksuna erotus tarkoittaa jokaisen suomalaisen veronmaksajan kohdalla 178 euroa (SS 4.9.).
Toimittaja Janne Yläjoki toteaa: Maksamme velkaa, Syyrian sodastakin pakolaistulvan muodossa (SS 4.9.) Tuolla velalla tarkoitetaan lähinnä länsimaiden ylivallan tuomia ongelmia entisissä siirtomaissa.
Maakuntajohtaja Jussi Huttunen totesi 6.8., että Juuri nyt tarvitaan toimenpiteitä Suomen ja Pohjois-Savon uudelle tulemiselle ja ylivoimaisten menestystekijöitten esiin nostamista. Tutkimuslaitokset, yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat jo heränneet lisäämään osaamistaan sekä koulutusta puun uusien käyttömuotojen edistämiseksi. Uuden osaamisen vahvistamisessa – puun, veden, kaivannaisten ja muiden luonnonvarojemme hyödyntämisessä sekä uusien elintarvikkeiden kehittämisessä – tarvitsemme voimakasta rahoituksen kohdentamista.
Eräs toiminta, missä Suomi on tiettävästi ollut alisuorittaja, on osallistuminen YK:n rahoittamiin kehityshankkeisiin? Mukanaolo edellyttää määrämuotoisia papereita ja kilpailukykyisiä tuotteita. Ajatellaanpa vaikka niin, että suomalaiset rakentavat YK:n ja EU:n tukirahoilla sekä hyväntekeväisyyskeräyksin rahoitettuja pakolaiskaupunkeja Lähi-itään ja Afrikkaan. Millaisen kehitystyöorganisaation rakennusprojekti vaatisi?
Vuonna 1978 ehdotti silloinen kansanedustaja Lasse Lehtinen Suomen työttömistä muodostettavia kansainvälisiä kehitysjoukkoja, jotka työskentelevät ulkomailla oppien kieltä ja vieden osaamistaan. Rakennetaanpa kehitystyönä pakolaisille Turkkiin uusi Troija ja Afrikkaan Karthago. Savon ylivoimatekijät kannattaa yhdistää.
Eino J. Pennanen
Kuopio
MIELIPIDE on julkaistu Savon Sanomissa Uusi Troija ja Karthago -nimellä
SUOMALAISTA PUUTA JA OSAAMISTA KANNATTAA JALOSTAA VIENTITUOTTEIKSI …
Tämä kirjoitus liittyy aloitteeseeni pakolaisten turvakaupungit Turkissa ja Afrikassa (jne.)
Uusi Troija ja Karthago -blogin linkki (TUTUSTU)
Lisäksi hankkeen kehittelyyn liittyy myös vesihuoltotietouden lisääminen
Puhdasta juomavetta Afrikkaan (pakolaisleirille)- linkki (TUTUSTU)