Suomen lipun käyttö vähenee

Nostamme lipun salkoon Itsenäisyytemme kunniaksi, aina kun siihen on aihetta! (Taidekuva ASu kokoelma)

Jotenkin olen aistinut, että Suomen lipun käyttö ja arvostus on hiipumassa – varmaankin tuon yhteiseurooppalaisen suuntauksen vuoksi – ja – harvalla enää on omaa lippua ja lipputankoa (kerrostalot valtaavat asumismuodon)?

Suomen lippu täyttää 28.5.2018 sata vuotta. Muistelen että sininen väri oli alkuaan hieman vaaleampi ja jossakin vaiheessa ultramariini. Sininen määritellään nykyisin tieteellisesti, koska kankaiset värimallit haalistuivat vuosikymmenien kuluessa. Voit katsoa sen esim.  netistä, ketä kiinnostaa (wikipediasta tai asetuksista).

Valkoinen ja sininen – pohdintoja on useita. Vanhin lienee kaiketi Topeliuksen lumilinnatarina jostakin 1850-luvulta. Koska punainen oli Turkin väri, Suomen lippu oli siis oleva sinivalkoinen! Eräs on, että Suomi tunnettiin maailman merillä Venäjän vallan ajan sinivalkoisesta kauppalipusta. Luultavasti näin olikin, ja viisaasti valittiin nuo tutut värit.

Oikeastaan pahoitin mieleni siitä että meillä on venäläinen lippu,  kun Klinge julkaisi lippututkielmansa takavuosina.

Onnea kuitenkin lipullemme ja sen edustamalle pohjoismaisuudelle – kristilliselle yhteisölle!

Jotenkin olen kuitenkin aistinut, että Suomen lipun käyttö ja arvostus on hiipumassa – varmaankin tuon yhteiseurooppalaisen suuntauksen vuoksi – ja – harvalla enää on omaa lippua ja lipputankoa (kerrostalot valtaavat asumismuodon)? Kaikki kaupatkaan eivät enää näytä liputtavan liputuspäivinä – vai olisinko väärässä?

 

 

Kommentit

 • Aamuvirkku

  Suomenlipun arvostuksesta.

  Surukseni olen huomannut myös lipun kohtelussa epäkohteliasta käytöstä. Mielestäni lippu ei sovi urheilijoiden viitaksi, vaan lippu kuuluu salkoon.
  Samoin lipun käsittelyyn kuuluu kunnioitus, jo nyt iänkin puolesta. 100 vuotta on kunnioitettava ikäpaalu, ili oli sitten kyse mistä tahansa. Nosto salkoon ja lipun lasku, kuin myös asianmukainen säilytys, nämä on kirjoitettu lakiin, jota kuuluu noudattaa kaikilta osin, muussa tapauksessa rikkeistä voidaan tuomita sakkoihin. Myös lipun kuuluu olla puhdas .

  • Eino J. Pennanen

   Näinhän se on – tällä tavoin asia jo alakoulussa meille opetettiin. … sun on kunnias kunniamme, sinun voimasi voimamme on (muistelua lippulaulusta).

   Eräällä tavalla lipun mukanaolo urheilukisoissa on ymmärrettävä, ja hyvä asia.
   – Ehkäpä voisimme kehittää lippua muistuttavan vaatteen … TAI vain sopia, että lipun kunnia kasvaa siitä kun sitä käytetään kannustamaan omaa suomalaista kilpailijaa … eli olisin valmis muuttamaan lipun käsittelysääntöjä erityisesti tuon isänmaallisuuden nostattamishengen ansiosta ( sinun puolestas elää ja kuolla on halumme korkehin.) ehkä?

 • plokkariukki

  Olen elämässäni nostanut tuhansia kertoja Suomen lippuja tankoihin. Ns. vapaa-päivinäkin kiersin aamuvarhaisella pitkän lenkin kelistä riippumatta nostaen tankoihin sini-valkoiset värit ja taas illalla sama kierros laskuineen ja monesti lipun kuivamaan laittamisineen. Omassa pihassani on jäljellä enää lipputangon jalka, tanko puutuu. Olen ikäni arvostanut lippua ja arvostus vain nousi palvellessani kansainvälisessä rt-tehtävässä itsenäisyytensä kanssa rimpuilevassa maassa. Itsenäisyys on tärkeä asia ja lippu sen symbooli! En vain enää jaksa nyt eläkkeellä huolehtia niin tangosta kuin lipustakaan. Molemmat on oltava priima kunnossa silloin kun lippu nostetaan liehumaan! Tangot ovat monesti ihan käsittämättömän huonossa kunnossa, likaisia ja huonossa maalissa. Jos ei jakseta huolehtia liputtamisen arvokkuudesta, jätetään se mieluummin vaikka kokonaan tekemättä. Mielipiteeni virallisten liputuspäivien nykyisestä määrästä on, että niitä on ehdottomasti liikaa, sekin syö liputuksen arvostusta.

  • Eino J. Pennanen

   Niin – Kiitos Sinulle työstäsi! varmasti
   Mutta, yksi liputuksen vähenemiseen liittyvä seikka lieneekin se, että ”toiset” huolehtivat liputuksesta – kiinteistöyhtiö, talkkari – ja plokkariukki aikoinaan – minä seuraan, ja usein kyselen, mikäs liputuspäivä se nyt on. Rivitaloissa taidetaan kierrättää työvuoroja, mutta noin yleensä. Tuskinpa kerrostaloissa tai edes omakotitalossa perhe ehtii yhteiseen lipunnostoon, ja vain harvoin kuulee enää tästä itsenäisyyteen liittyvästä tavasta.
   Tuo Aamuvirkun havainto, että lippu otetaan mukaan urheilukilpailuun – tai lipun kaltainen lakana, kuten eräs virkamies oli asiaa kommentoinut yle:n sivuilla, on sinänsä hyvä havainto (lippuun tai lakanaan, julisteeseen, Suomen lipun näköiseen siis, ei em. virkamiehen mukaan poliisi ole puuttunut. Kuka puuttuisi tyhjään lipputankoon tai mainoslippuun liputuspäivänä?)

Jätä kommentti

*