Suomen muotoilun aalloilla

Sisäministeriö suosittanut yleistä liputusta koko maassa torstaina 3. helmikuuta 2022 Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Maallikolle tunnetuin Aallon rakennus on Finlandiatalo. Sen kongressisiipi valmistui 1975 parahiksi Suomen ja presidentti Urho Kekkosen vetämän Euroopan turvallisuuskokouksen, ETYK, käyttöön. Iso urakka – kumpikin hanke. Kuopio on säästynyt Aallon monumenteilta, mutta esimerkiksi Jyväskylä, Seinäjoki sekä pääkaupunkiseutu eritoten, ja jopa Rovaniemi, komeilevat Aallon rakennusten luettelossa. Ulkomaillakin Aallon suunnittelemia rakennuksia on. Nykyisin jo puretuksi lueteltuja rakennelmia on Wikipedian sivustolla runsaasti.

 

Alvar Aalto on suunnitellut Kuopioon 1951 Kuopion kaupungintalon taakse konsertti- ja teatteritalon. Kaikki tietävät, missä teatteritalo on ja missä Musiikkikeskus, joten suunnitelmaa ei toteutettu. Netin mukaan vuonna 1917 ja 1921 laadittiin piirustukset Kuopion kaupungintalon laajentamiseksi, mutta kumpikaan näistä suunnitelmista ei toteutunut. Savon Sanomissa oli takavuosina kuva Kuopion kaupungintalosta, missä nykyisen rakennuksen kahta puolta oli lisäsiivet. Oliko suunnitelma alkuperäinen vaiko em. suunnitelmien laajennusosa, on jo unohtunut. Kaupungintaloa voisi kyllä laajentaa noilla lisäosilla, jos kohta, onhan meillä uusi Valtuusto- ja virastotalo aivan keskikylän tuntumassa, puolivälissä Teatterille mennessä. Onpa hyvinkin.

 

Aallon ensimmäiseksi työksi kerrotaan Alajärven Suojeluskuntatalo 1919 ja  viimeisenä Alajärven kaupunginkirjasto 1991 (tosin hänen toimistonsa toteuttamana). Aalto saattoi olla lähellä Suojeluskuntajärjestöä, mutta ehkä puolueeton, koskapa hän suunnitteli Suomen kommunistiselle puolueelle Kulttuuritalon vuonna 1958 lähelle Helsingin keskikylää monitoimikäyttöön. Rakennuksissa näyttää olevan myös kirkkoja, joten monipuolisuutta löytyy.

 

Jonkin verkkosivuston mukaan Suomessa  toimii 2500 taideyhdistystä. Toisaalla kerrotaan, että suomalainen muotoilun ’kultakausi’ oli 1950- ja 1960-luvuilla. Tuolloin vaikuttivat monet suuret nimet muotoilualalla. Tuolta ajalta on peräisin monet suomalaisen muotoilun tunnetuimmat edustajat. Wikipediaan merkityn mukaan: Muotoilulla ilmaistaan erilaisia visuaalisia tyylejä, havainnollistetaan tuotteen ominaisuuksia ja käytettävyyttä muotokielen avulla. Sivulla kerrotaan kuvatekstissä, että Jussipaita on perinteistä suomalaista käsityöhön pohjautuvaa vaatemuotoilua.

 

Kaiketi tätä muotoilua ilmenee arjen ympäristössä katsoipa minne tahansa. Toivottavasti ostamme suomalaista muotoilua.

talo ja miljöö missä tahtoisin asua