Suomenkieli häviää 2050 mennessä

Ketkä perivät Suomen? ja ketkä maksavat Suomen velat, ja ketkä hoitavat Suomen vanhukset? Asiaa valaisee ja ennakoi Helsingin Sanomien pieni uutinen 30.3. Sen mukaan Suomessa vuonna 2018

 • suomen-, ruotsin- ja saamenkielisten määrä lisääntyi 36 tuhannella, ja
 • muun kieliset yli 103 tuhannella

Prosenttiosuuksina tämä tarkoittaa, että Suomessa vieraskielisten määrä kasvoi 286 %  enemmän kuin suomea, ruotsia ja saamea puhuvien määrä.

 

Valaistusta antavat myös tilastotiedot: Suomessa niin sanottu kantaväestö pienenee kun syntyvyys alenee, ja etenkin kun suuret ikäluokat painuvat maan majoille lähivuosikymmeninä.

 

Luonnollinen kehitys olisi, että kantaväestö hoitaa asiansa omin voimin – (mahdollisesti pienempi kansantalous ja maan autioituessa rauhalliset olot ja erämaat ja hiilinielut- palatessa 1930-luvun väestökantaan, 3,6 miljoonaa asukasta).

 

Maahan muutto muuttaa kielen lisäksi myös vaalien valtasuhteita. Valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa Eduskunta.

Vuonna 2050 ulkomailta äskettäin saapuneitten äänimäärä kasvaa ja täällä pitempään asunteitten jälkeläisten äänimäärä supistuu – ilmeisesti myös puolueryhmittymiä saadaan luonnollisesti lisää;

 • – kielipuolueita on enemmän
 • – oletettavasti uskonnollisia puolueita ja entisaikojen elämäntavan kannattajien määrä ja vanhoillisuus voimistuvat
 • – globaalius muuttaa muotoaan, tai saa kaupan rinnalle rinnakkaisia kulttuureja.

Edustajamme ovat monikulttuurisia ja -kielisiä. Myös ns. virkamieskunta ja kauppakielet muuttuvat. Onhan meillä jo nykyisinkin monikieliset myyjät ja ainakin tulkkipalvelut julkishallinnossa, ja ken muistaa unionin kaikki viralliset kielet.

 

Suomalaisuus rapautuu, kuten joskus aiemminkin jo totesin. Suomalainen kulttuuri ja yhteiskunta on nyt huipussaan. Tai ehkä huippupiste on jo ohitettu?

Hyvinvointivaltio on jo alkanut rapautua, kuten moni on hoivapalveluista voinut jo havaita. Yrityksistä oli jo takavuosina yli 10 % myyty ulkomaille tai ulkomaalaisille … valtion ja kuntien palvelut hiipuvat, jne.

Kuinka vaaleissa voi tähän vaikuttaa? Äänestämällä ja valitsemalla oikean suunnan! Demokratia toimii

Kommentit

 • hunniTattila

  äänestäessä kannattaa miettiä omia arvojaan. Kumpi on suvulleni tavoiteltavampaa:
  1.) monikuttuurisuus-globaalisuus ja alhaiset palkat kun ammattitaidottomasta työvoimasta on kohta ylitarjontaa-huoltosuhteen huononeminen vai
  2.) kansallisvaltiona pysyminen jossa puhumme suomea ja työvoiman tarveharkinnalla pidetään huoltosuhde ja palkat korkeina kuten vuoteen 2007 asti?

  Asiaa kannattaa ihan todella miettiä pitkässä juoksussa. Muistakaamme että sulkemalla rajat rikollisilta me kansalaiset voimme yhä kulkea vapaasti kuten tavaratkin. Hyvinvointi ei edellytä globalisaation haittapuolia vaikka näin uskotellaankin jatkuvasti.

  Muistakaamme että jo esihistoriallisella ajalla ikivanha kauppatie Norjasta Uralille on pitänyt Suomen asukkaat maailmankaupan keskiössä. Mitään muualta Pohjolasta ei löydy loistomiekkoja eli aikansa ferrareita yhtä paljoa kuin täältä. Kauppatie loppui 1700-l suurvaltapolitiikan seurauksena. Kauppatie ei katkennut edes kansainvaelluksiin. tai sanoisin että se pysyi toiminnassa siitä huolimatta. Nyt masinoitu kansainvaellus on järjestetty juttu, ei mikään voittamaton luonnonvoima.
  (Eino J. lisäsi virkkeisiin Isot alkukirjaimet ja kappalevälit!)

  • Eino J. Pennanen

   Niinpä.
   Kiitos ansiokkaasta pohdinnasta. Vaalien alla moni puolue on viestittänyt maahanmuuttopolitiikan tiukennusta, tai kannattavansa hallittua maahan muuttoa. Vertasin suuntausta aikoinaan vihreän liikkeen esiinmarssiin, että jokainen puolue alkoi omalla tavallaan ’vihertää’ sen seurauksena. Mikä sitten on hyvä, tai toteutuu, jää nähtäväksi.

 • Eino J. (maallikkona)

  jatkoa pohdintaan Agricolan ja suomenkielen päivänä LINKKI

Kommentointi on suljettu.