Suuri kahvin kuluttaja – luovummeko kahvista?

Maailmalla Suomi taitaa olla ykkönen onnellisuudessa, mutta myös kahvin kulutuksessa.

Onni lienee vaaratonta ilmastolle, mutta entäpä kahvi?

Savon Sanomissa on uutinen, ”Satoja metsäpaloja on syttynyt tai sytytetty Brasiliassa – sotilaat aloittivat sammutustyöt” (25.08.2019 16:52). Myös G7-rikkaat maat pohtivat asiaa johtajiensa kokouksessa.

”Tuoreiden laskelmien mukaan Brasiliassa on tänä vuonna syttynyt jo liki 80  000 metsäpaloa, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2013. Yli puolet paloista on syttynyt tai sytytetty Amazonin alueella.” SS

Kannattaisiko luonnosteltujen lihaostosten boikotoinnin ohella asettaa boikottiin myös kahvi? Luopua siitä kokonaan?

Niin;

Suurin hiilidioksidipäästöjen lähde on tiettävästi Kiina ja toisena Yhdysvallat äskettäin selailemieni tilastojen valossa. Ovatko metsäpalot ovat hyvä syy keskittää huomio toisaalle peruskuorman aiheuttajista – vai mitä sanot?

Jo takavuosina pohdin asiaa ja ilmaisin välttäväni kiinalaisia tuotteita ja yhdysvaltalaisia: päästöt vähenevät kun teollisuustuotanto vähenee (jos niin on, keino on varmasti hidas).

Pienistä puroista se virta kasvaa. Ilmaston suojelun kannalta on hyvä, että presidentti Tramp komentaa amerikkalaiset firmat pois Kiinasta – jos kohta, Yhdysvallat ei ole sitoutunut kovinkaan vahvasti ilmaston suojeluun itsekään.

Kannattaa muistaa, että Suomessa presidentti Halonen paheksui suomalaisten firmojen aiheuttamaa Kiina-ilmiötä virkakaudellaan, mutta, uskoiko kukaan. Presidentti Niinistö ei ole tietääkseni paheksunut Kiinaa samalla tavoin kuin kollegansa Tramp? Tai EU?

 

Eräs ammattilainen tiivisti kahvin osuudesta 2019 seuraavasti:

”Kahvia tuotetaan runsaasti Keski- ja Etelä-Amerikassa, kuten Brasiliassa,  Kolumbiassa  ja Guatemalassa.  Muita merkittäviä kahvintuottajamaita ovat esimerkiksi Vietnam, Etiopia ja indonesia. Suurin kahvintuottajamaa Brasilia tuottaa noin kolmasosan kaikesta maailman kahvista.”

Kahvin tuottaja maat (2014) poimintoja Wikipediastakin sen voi lukea:

Sija     Valtio       Miljoonaa tonnia (yht. 8,8)

  1. Brasilia 2,8
  2. Vietnam 1,4
  3. Kolumbia 0,7
  4. Indonesia 0,6

Olen antanut kertoa itselleni, että

 • suomalaisena nauttimani kahvi on ns. vastuullista tuotantoa,
 • ja todennut itse, parempaa kuin mitä keskimäärin Euroopassa ymmärtääkseni tarjotaan – halpakahveja kuulemma muualla (kun juovat niin vähän?).
 • Sertifikaatteja ja kaikkea sellaista on.
 • Täytyy lueskella kahvifirmojen sivustoja joskus paremmalla ajalla tarkemminkin.

Ken on kiinnostunut:

 • kahviloissa tarjotaan osassa ns. luomuakin ja/tai mitä ne reilun kaupan kahvit sitten ovatkaan.
 • En niihin yleensä ole kajonnut, hieman kärskeiltä ja sameilta ne maistuvat, mutta,
 • kenelle alkuperäketju sitten on se tärkein, ehkä hän niitä suosii.

 

Syksymmällä ratkeaa tuo kahvilakko – varmasti vaikea päätös, jos siihen ryhtyisi. Ja pelastaisiko se ilmastoa? Ehkä kuitenkin yksi keino – lisätä työttömyyttä maailmalla…

 


https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Satoja-uusia-mets%C3%A4paloja-syttynyt-tai-sytytetty-Brasiliassa-sotilaat-aloittivat-sammutusty%C3%B6t/1425881

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kahvi Millä sivustolla olen vieraillut useinkin.