syitä vai seurauksia

Suomi on löytänyt uusia vientituotteita, esim. rakennuksia on tehty Venäjällä ja aikoinaan Irakissa jne. Kun Etelä-Euroopan ajatus keskittää (elintaso)pakolaiset rajojen ulkopuolelle etenee, esittämäni turvakaupunkihanke toteutuu. Lupasin palautukseen saman minkä kotouttamiseen – 7 €, missä mukana on puuroannos. Tarjoajia ei vielä ole ollut? mutta, ratkotaanko nyt syitä vai seurauksia?

Pakolaisuuden syy on demokratiavaje, mitä YK:n ja Euroopankin tulisi korjata maailmalla. Kun on joskus juonut Niilin vettä, kaipaa sitä aina – on vanha egyptiläinen koti-ikävän sanonta (olisiko kertomuksissa tai Waltarin tuotannossa hieman toisin. Kukin on oikeutettu asumaan kotimaassaan.

Tukiaisilla tai hätäavulla olot eivät kohene. Kansojen on osattava itse auttaa itseään. Liika väestön kasvu on kunkin maan saatava ruoantuotannon tasolle (omatoimisesti).

Välimeren alueen pakolaiskysymys on kriisiytynyt. Ennen pakolaispolitiikkaa Suomen linja oli, että ihmisiä autetaan heidän kotiseudullaan, olemalla enemmän lääkäri kuin tuomari. Miten siis on edettävä sisällissotaa käyvien maiden kansalaisten auttamisessa heidän koti- ja lähiseudullaan, olematta sodan osapuoli?

Kriisien torjuntaan perustettiin yhdessä eurooppalainen turvallisuusjärjestö, ETY-järjestö. Finlandiatalossa ETYK pidettiin 40 vuotta sitten, 1975. Muistan Nokian edeltäjäyhtiöissä käydessäni kertomuksen, että puolueettomassa Suomessa valmistetut laitteet säilyivät kohdemaissaan ehjinä, kun amerikkalainen tai venäläinen saatettiin rikkoa ideologisin vaikuttein. Kansainvälisissä asioissa on hyvä edetä ETY-kokouksen hengessä.

Jo Raamatun historian aikaan ihmisille oli turvakaupunkeja (Mooseksen kirjassa niitä mainitaan olleen kuusi). Ehdotan, että Afrikan rannikolle perustetaan Karthago II (Uusi Karthago) ja Turkin rannikolle Troia II (Uusi Troia) pakolaiskaupungeiksi. Ne voisivat olla YK:n / ETYJ:n / EU:n hallinnoimia / vuokraamia – esim. pala Eurooppaa. Tästä pääsemme rakennusprojekteihin.

Laitetaan sirkkelit soimaan ja rakennetaan turvakaupungit suomalaisesta puusta – lomamökkien tapaan, tai kuten Helsingissä, miniasunnoiksi.Lämpimissä maissa riittää kesämökin eristystaso. Aurinkopanelit saanee Kiinasta.

    100 000 pakolaiselle tarvitaan noin golfkentän kokoinen määräala (30 ha); 4-h mökkejä 25 000 kpl, á 5 000 €, juomavesijärjestelmä, vedenpuhdistamo(t), kaupat, pyykkituvat, koulut, ravintolat, torit, tiet, viemärit … jne. Kallistahan se on, mutta tekijöitä löytyy, niin Suomesta kuin pakolaisista itsestään. Rahat olisi kerättävä, kuten nytkin, maailmalta. Pakolaisia ilmeisesti aina on, mutta sinänsä, rauhan tultua talot olisivat pakolaisille tarpeettomia. Toisaalta, elintasokuilua ne tasoittaisivat mannerten välillä?

  • Yhtäältä Krimin matkailu on laantunut.
    Pakolaisille voisi olla jo nyt valmis turvasatama Krimin niemimaalla. Venäjä osoittaa hyvän tahtonsa kansainvälisessä toiminnassa ja samalla Krimin alueen tulevaisuudesta päästään keskustelemaan.
    Diplomaatit, kauppiaat ja rakentajat asialle.