Syyrian vaalit – jälleenrakentaminen alkaa

Syyrian rauha näyttää olevan lähellä. Tulitaukosuunnitelmalla on vahvat kummit – tai sen takaavat valtiot. Jokainen valtio on kohdannut sisällissodan, oli 1930-luvulla julkaistun eri kulttuurien tutkijan viesti. Meillä Suomessa on aikuistuttu kansalaissodan ajoista. Demokratia ja talouskin toimivat 100 vuoden jälkeen. Kansalaissotaa tietenkin muistellaan silti edelleen aika ajoin, tuodaan nuoremmille uutta tietoa elokuvissa, kirjoissa ja pakinoissa… (sekä traumat purkautuvat)

Nyt Syyriaa odottaa yhteistyön vaihe.

Suomessa suurin yhtenäisyys saavutettiin 1939 talvisodan aikana. Osapuolet löysivät toisensa ja työehdoista ryhdyttiin neuvottelemaan. Myöhemmin kehittyi hyvinvointiyhteiskunta ja kansalla oli malttia vaurastua. Sovittiin yhteisistä päämääristä, teollisuuden kehittämisestä, koulutuksesta ja erityisesti kansa rakensi – hartiapankilla ja muulla tavoin.

Syyrian vaalit lupaavat hyvää (Savon Sanomien uutinen 25.2.16). Pakolaisleireillä olevilla lienee kiire palata äänestämään. Suomalaiset saavat äänestää myös ulkomailla, miten lienee Syyriassa. Voivatko kansalaiset vaikuttaa tulevan parlamentin kokoonpanoon – toimiiko demokratia?

Kokemuksesta viisastuneena

Jälkiviisaasti saattaisi kysyä, kannattiko Syyrian sisällissota? tai Suomen. Paljon uhreja ja suuret rauniot, jotka on raivattava ja rakennettava uudelleen. Demokraattinen kehitys ei etene suoraviivaisesti, vaan se näyttää kaikkialla polveilevan. Ensin on unelma jostakin paremmasta, minkä jälkeen sitä kohti edetään – kompromisseja ja konsensusta tarvitaan. Jos näin ei olisi, olisi Suomessakin päädytty erilaisiin valintoihin – köyhien olot olisi korjattu hyvinvointiyhteiskunnan uudistuksin ja työllisyys teollisuuden ja markkinaratkaisujen myötä … niinpä niin.

Rakentamaan, rakentamaan

Suomella näyttäisi olevan hyvät mahdollisuuden osallistua Syyrian jälleenrakentamiseen. Muistaakseni pakolaiskysymyksen ratkaisemiseen – tai ongelmien poistamiseen – on jo luvattu Euroopan unionista ja muualtakin rahaa (miljardeja ?). Yrittäjän ja rakentajien on tietenkin saatava työstä palkkansa, joten monien alojen ammattilaisiahan projektissa tarvitaan. Suomi rakensi aikoinaan paljon Irakissa, joten kansainvälistä kokemusta ja lämpimien maiden olojen tuntemusta  löytyy – kunhan hankeorganisaatio saadaan kasaan – ja RAUHA Syyriaan!

Turvallisuutta

Aiemmin esittelin pohdintoja rakentaa pakolaisille turvakaupunkeja niin Turkkiin kuin yleisemmin Afrikan mantereelle. Erityiskysymyksen muodostaa nykyisin puhdas vesi, mihin siihenkin löysin erään kuopiolaisprojektin tuloksena syntyneen vedenpuhdistamon – jonka maallikkona mielsin erinomaiseksi innovaatioksi – ja vientituotteeksi senkin. Suomi on toiminut tällä saralla esimerkiksi Vietnamissa. Ympäristön pilaantumiseen voi vaikuttaa. Tietenkin kansan on asiat tehtävä itse, joten päävastuun asioista kantaa tietenkin Syyria itse, mutta kenpä tietää, jos Suomikin saisi sieltä tienattua muutaman euron, kun tuota työttömyyttäkin on.

Ilmeisesti Suomi on ollut viime aikoina ilmeinen alisuorittaja YK:n kehitysprojekteissa, joten … tuumasta toimeen, kuten maakuntajohtajammekin on usein kehityspolkujamme luodannut kannustavasti.

 

Jätä kommentti

*