tahtoisitko 3300 euroa?

Vuosikymmenien aikana on kyselty usein, mitä tekisit voittaessasi Veikkauksessa tai Lotossa. Nyt europotti on peräti 90 miljoonaa. Jokaisella on tietysti omat haaveensa ja rahanreiät täyttyisivät.

Euroopan lamakausi päättyi äskettäin oikeastaan siihen kun Euroopan keskuspankki ilmoitti ostelevansa pankkien velkapapereita yli tuhannen miljardin arvosta. Jos rahamäärällä olisi elvytetty suoraan, ja kansalaisia, jokainen olisi saanut tuon reilun kolme tonnia – lapset mukaan lukien.

EKP on kuitenkin pankkien asialla, ei unionin eikä jäsenvaltioiden, joten raha tuli käyttää pankkimaailman sisäisesti. Pankit saavat ostaa rahalla markkinoilta osakkeita – hieman samaan tapaan kuin yhdysvaltalaiset suurpankit ovat jo pitkän kartuttaneet omistuksiaan – ollen maailman suurimpia omistajia. Lama-aikaanhan sitä onkin ostettava kun saa halvalla. Esimerkiksi Kreikka pakotettiin myymään valtion omaisuutta viimeiseen saakka – ja mitä ilmeisimmin pilkkahinnalla, saadakseen näitä pankkitukiaisia.

Tutustuin äskettäin suomalaiseen teokseen, missä luodattiin rahan olemusta. Teos ei sinänsä ole mikään erikoinen – niitähän on tehty ja tehdään mitä erilaisimmilla teemoilla. Mukavaa lukemista silti.

Raha ja rahajärjestelmä on uskon varassa – eräänlainen uskonto siis koko juttu. Kun pankkien ekonomistit esiintyvät televisiouutisissa asiantuntijoina, saattaa ajatella että kirkoista tutut liperikaulaiset siinä puhuvat – oli eräs kirjanluoma mielikuva. Niin, aikoinaan rahan vakuutena oli kultakanta, sitten markalle eduskunnan takaus, ja maailmalla on tästä systeemistä jo luovuttu. Kysymyksessä on luottamus siihen, että pankki kykenee maksamaan asiakaskunnan velkaa vastaan antamansa talletukset ja asiakaskunta  velkansa (raha on velkaa, jos velkaa ei ole, ei ole kuulemma olemassa rahaakaan….).

Mutta se varsinainen asia

Jo 1930-luvun suuren laman aikaan oli Yhdysvalloissa esitetty siirtymistä uuteen rahajärjestelmään –    meillähän yksityiset pankit huolehtivat rahan lisäämisestä ja lainojen tultua maksetuksi, rahan vähenemisestä – että valtio olisikin se rahan alkuunpanija. Järjestelmässä tämä pankkien rahanteko-oikeus siis siirtyisi valtiolle ja pankeilla pitäisi olla 100 % kate valtion rahaa sille rahalle, minkä asiakas pankkiin tallentaa. Myös talletuspankki ja lainaa antava pankki olisivat erikseen. Talletuksista voisi maksaa ja ottaa tilille vastaan lisää talletuksia. Lainaksi annettava raha olisi talletettava pankkiin erikseen – myös rahan menettämisriski olisi olemassa lainattavissa olevasta rahasta samoin kuin yritystoiminnassa muutoinkin on.

Täytyypä ryhtyä kannattamaan tätä rahajärjestelmän uudistusta.

Kansalaisen velat pienenisivät ja samoin myös valtion oma velka – ja mikä oleellisinta, valtion velka otettaisiin omana rahana, eikä sitä lainattaisi enää kansainvälisiltä suurpankeilta korkoa vastaan.  …

Tämä ratkaisisi Suomen valtionvelkaongelman pysyvästi. Ylipäätään uusi järjestelmä pitäisi huolen siitä, että velkaantuminen olisi kauttaaltaan vähäisempää yhteiskunnassa. Tuo kolmetonnia olisi vain pikkuraha siihen hyötyyn nähden minkä vaikkapa asuntovelallinen järjestelyssä saisi – jos ymmärsin kirjoittajan perusteluja oikein.

Valtio tarvitsisi suuren joukon pankkialan asiantuntijoita, jos kohta pankkien toimiala kapenisi eikä tarvittaisi suuria pankkivalvontajärjestelmiä – lakimieskaartia sitä valvomaan eikä pankeille toista kaartia sitä toteuttamaan – ja rahan lainaaminenkin olisi yksinkertainen toimenpide. Pankille tulisi tuolloin oikeastaan keksiä myös uusi nimi, sillä ne eivät enää tekisi rahaa lisää sillä että annetaan velkaa, tai näillä surullisen kuuluisilla erilaisilla johdannaisillaan – kysymys demokratian lisääntymisestä myös talouden alalla – kun se nyt on ollut vain pienen päättäjäryhmän hallussa koko puuha!

 

Täytyy jatkaa juttua, osa 2

Eteläisen Euroopan työttömyys lienee edelleenkin suuri, etenkin nuorisotyöttömyyden osalta, mutta silti. Eikä tuo työlisyys nyt Suomessakaan ole vielä kovin kummoisessa jamassa – olipa aktiivinen tai sitten erittäin…

Jätä kommentti

*