taimikkoa Saharan etelälaidalle … vihdoinkin ‼️

Kuivilla alueilla istutetaan puita ja yritetään vallata viljelysmaata takaisin ...

Olipa mukava uutinen hesarin nettisivulla 17.1.2022; kerrottiin kuvien kanssa, että

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi Glasgow’n ilmastokokouksessa marraskuussa, että [Saharan eteläpuolen metsitys] hankkeelle saatiin viime vuonna kerättyä lupaukset 19 miljardin dollarin lahjoituksista.

Tiedettiin kertoa, että metsittämistä oli esitetty jo 2005, ja että Afrikan liittolaiset olivat hyväksyneet ohjelman heti kohta. Ja että njyt ollaan ryhdytty tuumasta toimeen. Ja että rahoitustakin oli saatu. Taimituotantoahan se edellyttää myös.

 

Muistamme, että presidentti Niinistö mainosti suomalaisia Glasgow’n ilmastokokouksessa tässä taimittamiskysymyksessä. Lehtitiedon mukaan mukana istutuksissa on myös suomalaisia.

Äskettäin kerrottiin, että kiinalaiset metsittävät – olikohan Ranskan kokoisen alueen. Että, jospa se tuo ilmastonmuutos hidastuisi sittenkin. Pakkasiahan tuo on pidellyt, mutta jospa taas kesällä olisi lämmintä.

 

Niin, kun ilmasto viileni kaiketi ½ miljoonaa vuotta sitten, jääkauden jälkeisenä aikana Afrikan kodossamme sademetsät supistuivat ja maasto alkoi savannillistumaan ja metsät harvenivat. Muistelen tässä äskettäin lukemaani evoluutiobiologin kirjaa. Väki läksi myös liikkeelle kun väestömäärä kasvoi ja keräilyalat niukkenivat. Ja viimein tultiin tänne Suomeenkin havumetsien ja koivikkojen äärelle.