Taistelusta yhteistyöhön

Sana kuusi (6, sex, VI, six) tarkoittaa myös havupuuta (näre, Picea abies, spruce). Kielitieteessä tämä sana on esimerkki homonyymistä. Wikipediassa todetaan, että moni mainos- ja iskulause rakentuu homonymian huomioarvolle. Toinen samoin kirjoitettu sana on liike, mikä on sekä liikkumista että esim. kansanliike.

Kun Taito Taskinen kirjoittaa mielipiteessään (SS 1.7.2016) ” Kun entiseltä mieheltä tivattiin 1980-luvun alussa, minkä sortin sosialisti hän on, mies vastasi ympäripyöreästi, että ’Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan jatkuva liike.’ Se taitaa olla bernsteinilaista sosiaalidemokratiaa.”, hän viittaa epäsuorasti Mauno Koiviston kuuluisaan haastatteluun.  Taito tietää, että Koivisto tarkoitti nimenomaan poliittista liikettä. Taiton tapaan moni viihdenikkari valitsi homonymian keinokseen.

Alkuperäinen sanonta lienee Wikipediassa: ”Bernstein kannatti revisionismia eli oppia, jonka mukaan sosiaalista vallankumousta ei tarvittu sosialismin saavuttamiseksi. Revisionismi-kiistan myötä syntyi Bernsteinin kuuluisin lausahdus: ”päämäärä ei tarkoita minulle mitään, liike on minulle kaikki kaikessa” (”das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles”). Bernstein oli liberaali sosialisti, joka uskoi että sosialismin tulee rakentaa kamppailunsa liberalismin universaaleille vapausoikeuksille. Sosialismin tehtävä oli vapauden alan laajentaminen yhteiskunnissa.”

Kun Taito kertoo, että Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina sosiaalidemokratian ideologia perittiin jo äidinmaidossa, ja esittää puolueen velvollisuudeksi ohjata yleistä mielipidettä, on toisesta äidin rinnasta tullut esimerkiksi ylhäältä määräytyvän tiedon maitoa. Tietenkin on oikein, että kansa valitsee edustajansa ja he määrittelevät poliittisen linjan.

Viittasin kirjoituksessani SS 28.6 Kapitalismin ehdoilla vallankumoushenkeä sovinnollisempaan valintaan, kuten ruotsalaiseen sosiaalidemokratiaan. Pohdin lähiaikoina puolueohjelmia blokissani, joten siellä tarvittaessa tarkemmin. Otsikko Taistelusta yhteistyöhön on Valtion teknisten keskusliiton historiateoksen nimi, mikä kuvaa osuvasti kehitystä työmarkkinoilla ja toivoakseni on jatkossakin tupo-pöydän henki.

Eino J. Pennanen

Kuopio


Viittaan edellä Taito Taskisen pohdintan Savon Sanomien mielipidepalstalla: 22.6.2016 Valtion omaisuudesta Minkä Kekkonen toi, sen seuraaja veivät


mitä kommentoin Lukijan sanomien palstalla; ja korrehtuuriversiona tässä blogissani

Kapitalismin ehdoilla


ja mihin Taito jatkoi 1.7.2016 Politiikka -osiossa Puolueiden vaikutettava yleiseen mielipiteeseen