Takajoulu – Kenestä Joulupukki 2018

Ilmoitusluonnos

Joulupyhinä oli aikaa pohdiskella Joulupukin olemusta syvällisemmin

usean elokuvan aikana ja monen lehtikirjoituksen sekä tarinan valossa.

Grönlanti esimerkiksi tunnusti, että joulupukki asuu Suomessa (SS 23.12.2017), joten kilpailijoita on yksi vähemmän -Pohjoisnapaa lienee näistä merkittävin, mutta muistelen että myös Pohjois-Amerikassakin olisi viitteitä joulupukin työpaikan suuntaan.

Millainen on joulupukin työpaikkahakemus,

tai nykyinen tehtävänkuvaus, jos hän olisi palkollinen, tai mitä hänen yrityksensä tekisi, jos hän olisi yrittäjä?

Pohdiskelin aihetta hieman teemakuvaan – toivottavasti teksti on luettavaa. Uskoisin, että yhtiöjärjestys tai työsopimus / tehtävänkuvaus tietotaitomääritelmineen olisi satojen sivujen mittainen ja ammattilakimiesten laatima – Joulupukki on monialainen ja monitaitoinen osaaja – joululahjojen kirjo sen kertoo – lahjat ovat pelkästään tuttavapiirissäni mitä ihmeellisimpiä, puhumattakaan maailmanlaajuisesti.

Millaisen yrittäjä- ja johtajakoulutuksen pukki tarvitsee?

Lahjojen tuotannoksi arvioin 50 miljardia euroa, mutta se lienee arviona alakanttiin – mutta kukapa sen                              kokonaisuutenaan osaa tarkkaan sanoa? pennilleen siis?

Tästä päädymme siihen, että tuotantolaitoksia ja tehtaita on mitä erilaisimmilta aloilta, vaikka osan lahjoista hankkisikin alihankkijoilta.

Mitä taitoja pukilla on oltava?

Pelkästään poroilla lentäminen vaatii oman taitonsa – varmaankin tähänkin löytyy lupakirja tai ajokortti.

Lapin poroilla ja pulkalla ajaminen näyttää jo sekin olevan ammattilaisten työtä, joten lähin vertailukohta ammattitaitovertailussa muistuu mieleeni James Bondina – hän osaa ajaa jopa kuumönkijällä ja mitä erilaisimmilla vekottimilla ja hallitsee tieteen, taiteen ja jopa tunnistaa maun perusteella monet konjakkimerkit toisistaan ja rypäleitten osalta – konjakista ja pukin muoreista nyt puhumattakaan.

Mutta – tehtailijapatruuna, suuren konsernin johtaja, joulupukki eittämättä on. Kielitaitoinen myös; montako kieltä maapallolla lienee? tietäneekö tuota kukaan, mutta tuhansista varmaankin puhutaan.

Työpaikkailmoituksissa tavataan hakea nuorta – ehkä parikymppistä –

jolla on oltava kolmikymmenvuotinen työkokemus ja pieni palkkatoivomus – tai moni näillä argumenteilla herkuttelee kahvipöytäkeskusteluissa. Arvelin, että työkokemusta joulupukin hommaan tarvittaisiin monelta alalta ja ainakin 150 vuotta yhteensä – olisiko                pitempikin eduksi?

Fyysinen ikä voisi olla mahdollisimman nuori ja ajatus huima, jotta lentäminen ja taakkojen kantaminen pukilta onnistuu tarvittaessa – tonttujahan on tuhatmäärin niin tehtaissa kuin muuallakin – ehkä hän on miljoonien esimies ja johtaja?

Viimeistelty ja asiantuntijain silaus

Mahdollisesti luonnosasteella oleva työpaikkailmoitus tai kuulutus on jo laadittu kattavana, mutta … se kannattaisi yhteistyöllä tehdä projektina valmiiksi – ehkäpä se julkaistaan (on julkaistu) kirjana, mitä käännettäisiin kaikille maailman kielille … ehkäpä ensin suomeksi.

 

 

Jätä kommentti

*