Talonpojan tappolinja

Tätä kirjoitettaessa käytiin eduskunnassa välikysymyskeskustelu suomalaisen ruuantuotannon taustoista – ymmärtääkseni eräät tuotantotuet ovat olleet myöhässä jo useamman vuoden aikana. sivusta seuranneena jäi mieleeni, että viasta syytettiin tietokoneohjelmistoja. (Muistaakseni vika on ollut tietokoneessa niin kauan kuin niitä on ollut.)

Täytyy perehtyä siihen, mistä maatalousasioissa on oikeasti kysymys. Tämä kirjoitus on kuitenkin ollut mielessäni jo pitkään, tutkimustyölle on vain ollut vähän aikaa.

Vaikka tietoni ovatkin vajaat ja ymmärrykseni vähäinen,

kehittelin teemakuvaan pilvien alle talonpoikaisen asunnon, mikä pilkottaa pilvien raosta. Uhkaavasti lähestyvät pilvet lisäävät Sipilän-Soinin Siirtomaahallituksen (3 ässää) pilviharson peittoa.

Kaikesta huolimatta sieltä pilvien päältä äänellään ohjaa tapahtumia vanhemmalle ikäpolvelle tuttu hahmo, ja kehottaa laittamaan Rotösherrat kuriin. Veikko Vennamohan se sieltä kurkistelee d maailman menoa (kuvaleikkaus lienee asutusministeriajoilta) – olisiko tuo muuttunut vaikka hänen näennäisesti perillisensä ovat hallituksessa – mene ja tiedä. Poimin tuon ’rötösherrat kiikkiin’ sanonnan kun se näytti niin erinomaisesti sopivan lyhyesti seuraamani välikysymyskeskustelun henkeä (erityisesti oppositiosta katsellen, ja kuriositeettina – perussuomalaiset olivat asetelmassa hallituspuolueena talonpoikaista ajattelua vastaan ). No, en osaa sanoa tai epäillä ketään rötöksistä, mutta sana maistuu niin mukavalle.

Oma näkemykseni maataloustuottajien ahdingosta on, että

olosuhteet sinänsä työskentelevät niin eurooppalaisen (ei suomalaisen) ruuantuotannon sekä tulevan yhdysvaltalaisen massaruuan tuotannon puolesta että pahaa tekee. Tuskinpa kukaan hallinnossa tai ministereistäkään on aktiivisesti toimintaan osallinen, jarruttajana siis, lahjomista tai hyvistä unionivirkojen lupauksista nyt puhumattakaan – aika ja tietokoneohjelmat nyt vain ovat ylitse pääsemättömiä.

Suomi on jo niin unionin ohjattavissa, että omia ratkaisuja ei enää voi tehdä. Yhtäältä, talonpoikia on jo niin vähän, että esimerkiksi 30-luvun konikapinallakaan ei olisi yhteiskunnallista vaikutusta. Toisaalta, olen pohdinnoissani maininnut usein, jo 90-luvulta alkaen, että suuren laman aikana todettiin yhdysvaltalaisten tietojen mukaan, että ainoastaan maataloustuotteitten hinta noudatti markkinamekanismia, eli jousti, kun muiden teollisuustuotteitten hinta pidettiin korkeana vähentämällä tuotantoa.

Olen kirjoittanut lähiruuasta jo takavuosina.

Pyrin ostamaan paikallisia tuotteita. Joskus näyttää että suomalaisen (minulle kotimaisen) tuotteen löytäminen on vaikeaa. Kuopiossa taitaa olla ainoastaan pari leipomoa, joten kaupan hyllyillä on tarjolla mitä ihmeellisimpiä tuotteita – leipiä aina Ranskasta ja Saksan maalta saakka. Eräissä näyttää olevan maininta, että ne on valmistettu Virossa – tai ainakin, että taikina on siellä tehty ja kaupassa paistettu jne. Nämä olen jättänyt ostamatta.

Maito ja juustot sekä levite on ollut valiolaista pienen ikäni.

Kun kotikaupassani joskus 90-luvulla tätä maitoa ei ollut, kävin ostamassa sen muualta. Vähäiset elintarvikeostokseni tuskin muuttavat ajan kulkua, mutta toivottavasti suomalaisuus ja suomalainen työ saavat siitä jonkun pennosen.

Kauppa jossa asioin on oltava suomalaisessa omistuksessa.

Yleensä ostan osuuskaupasta ja toissijaisesti k-kaupasta. Jokin muukin suomalaisomisteinen kauppa käy. Saksalaisessa kaupassa en ole koskaan käynyt, tuskinpa menen vastakaan, vähän samoin kuten en suosi ruotsalaisomisteista maitoakaan (tai juustoa tai mitä he tarjoavatkaan).

Aiemmin olen maininnut, että tänä vuonna vältän esimerkiksi yhdysvaltalaista ja kiinalaista ostamista – taisin luetella muitakin syitä kuin sen, että vähemmän tuotantoa on vähemmän ympäristöpäästöjä – näin maallikkona ajatellen.

Lähellä tuotettu ruoka vie vähemmän kuljetuskapasiteettia.

NIIN

Torillahan on maalaistuotteille varatut pöydät, joten toivoisi että niitä hyödynnetään. Vihanneskauppiaat vaikuttavat olevan ammattilaisia, mitä nyt perunan myyjät taitavat olla tuottajia. Olisi se mojovaa kun saisi ostaa kylmätankista suoraan tilalta tuotua maalaismaitoa – entäs jos olisi myös maalaislihaa. (ne elintarvikenormit varmaankin pitävät myyjät loitolla – vaikka ymmärtääkseni torikaupasta ei tarvitse maksaa veroa?)

Tuosta teemakuvasta vielä

Kielikello (lehti) kertoo sivullaan mm. että rötösherra -käsite oli Veikko Vennamon Sirkka-puolison käsialaa. Niin ikään: ”Vasemmistolaisen agitaation, oikeistolaisen isänmaallisuuden ja kristillisen herännäisyyden yhdistelmästä kehitettiin tuore kieli, jonka avulla Suomen Maaseudun Puolue saavutti ennätyksellisen vaalivoiton vuonna 1970.” pohdintaa voi jatkaa Kielikellon sivuilla

Politiikan kieli on uudistunut viime vuosina rutkasti, jos ajankohtaisohjelmia ja omia havaintojaan on uskominen – ne nuo mainostoimistot taitavat osata muotoilla asioista niin vipuvarsia ja sun muuta mukavaa – ken uskoo ja ken näkee.