talviruokinta alkaa – aitat viljavia

Vihannestiskien runsauden keskellä suositaan suomalaista.

Tässä suomalaiset ovat palaamassa juurilleen. ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö luettelee kuusi luotettavaa raaka-ainetta, joihin on kautta aikojen voinut luottaa.

• Nauris. Naurista on viljelty Euroopassa jo esihistoriallisena aikana. …
• Peruna. Perunan ravintoarvo hehtaaria kohti on parempi kuin millään muulla viljakasvilla. …
• Ohra. Ohra on Suomen vanhin viljelykasvi. …
• Ruis
• Maito. …
• Liha.

Näitä sitten syödään talvenselän yli. Porkkanat … lanttu … kaurapuuro … tuohon lisukkeeksi … ja sipuliakin on suomalaista läpi vuoden. Pakastimesta löytyy marjoja ja sieniäkin – eikö vain. Herneet ovat hyvä lisä joukkoon. Kyllä se talvi siitä taittuu.

Lukuvinkkejä

Mukava sivusto näyttää olevan myös Ruokatietoyhdistys ry

 • Ehdottomasti myös tämä on silmäiltävä: MTV mtv sivulla esitellään 42 suomalaista perinneruokaa – Jenkkisivusto hehkuttaa suomalaista ruokaa: ”Näitä sinun täytyy maistaa!” https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jenkkisivusto-hehkuttaa-suomalaista-ruokaa-naita-sinun-taytyy-maistaa/3292990#gs.9iykaz
 • täältäkin IL 01.10.2016 IL uutisointia https://www.iltalehti.fi/pippuri/a/2016093022395236
 • Jos aikasi antaa, myös YLE on pohtinut aihetta 5.09.2018 monipuolisesti; Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/09/05/ankea-suomalainen-ruokakulttuuri-jai-menneille-vuosikymmenille

Politiikkaa höysteeksi

 • Hallituskin on äskettäin ollut asialla; täytyy silmitellä paremmalla ajalla
  Kohti kestävää suomalaista ruokakulttuuria – Valtioneuvosto http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161707/VNK_16_2019_Kohti%20kestavaa%20suomalaista%20ruokakulttuuria_net.pdf

Kestävä ruoka on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Tulevaisuuden kestävä kotimainen ruuantuotanto rakentuu peruspilareille, kuten puhtaille vesi- ja luonnonvaroille, kestävälle päätöksenteolle, tutkimukselle sekä hyvinvoinnille.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Niin,
  lisätään toki luetteloon edellisen postaukseni kana ja kananmuna. Kananmunaa käytetään esimerkiksi leivontaan … 6 munan kakku jne. Munia hyödynnetään keitettynä, paistettuna sekä monella tavalla laitettuina.

  Liha on meillä Suomessa tietenkin joulukinkku, naudanpaisti, lammastakin tarjotaan jälleen. Makkaranakin lihaa kuluu ainakin grillatessa …

  Kala on myös vakio pöytien tuote. Nykyisin paljolti kalankasvattamojen kirjolohi. Järvikalaakin hallissa sentään on, ja kaupan tiskissä.

  Nälkävuosina kalaakaan ei saatu 1860-luvulla. Kerrotti in, että vesistöt olivat kalastetut tyhjiin – jo silloiselle vajaan miljoonan väestölle, että miten nykyisin yli 5 miljoonalle ruoka riittäisi huonoina viljavuosina – pettukaan ei paljon auttaisi – männiköt syötäisiin hetkessä.

  On se mukavaa poiketa ruokakauppaan – yltäkylläiseltä näyttää. Vettäkin tulee keittiön hanasta solkenaan!

  Lähiruoka kannattaa!

Kommentointi on suljettu.