Talviruokinta alkaa

Lähiruoka on runsaimmillaan.

Torikauppaa ilmeisesti vielä käydään hetki, mutta muuten alkaa varastojen käyttö. Perunat on nostettu ja viljat puitu laariin – marjat ja sienet on poimittu – säilykkeet säilötty – pakastin pullottaa kesän herkkuja. On mukava siirtyä talviruokintaan nauttimaan kesän antimista! Eikö vain?

Sisäruokinta

Tänä talvena valmistan ruokani vain paikallisista tuotteista. Tuontiruoka ja ulkomaiset kaupat ovat siis tarpeettomat.

Puurot ja vellit – nykyruoat

Pienviljelijän keittokirjasta luin, että jauhot ovat parhaimmillaan keittoina, koska paistettuna ravintoarvo vähenee. Siispä keitän keittoja. Leipä on perinteinen pitkään säilyvä ja mukavasti eväänä kuljetettava, joten sitäkin tarvitaan.

Lähiruokareseptit

Mitä kaikkea lähiruokaa on tarjolla, selviää talven aikana. Runsaasti sitä on. Kaaleissa on C-vitamiinit ja tarvittavat loput muut määrät saa muusta ruoasta, ja ilmeisesti vitamiinipurkkeihin voi myös tarvittaessa turvautua? kun ei sillä leveile.

Peruna, porkkana, lanttu, nauris, kotimainen kaali ja yrtit riittävät monipuolisten jauhojen ja ryynien sekä liha- ja riistaruokien ohella. Perunaa voi laittaa kymmenillä eri tavoilla, samoin marjoja ja viljaa. Monipuolisuus on taattu kun aineksia yhdistelee paikallisen lihan kanssa – jokaiselle talvipäivälle riittää oma ruokansa ja parhaille useampikin.

Luettelo suomalaisista perinneruokalajeista

Mistä kaiken löytää? Aihe on sinänsä useammalla sivustolla netissä. Keittokirjoja on viime vuosina julkaistu runsaasti. … että puuhaa ruoan ympärillä riittää. Asia kiinnostaa – jopa maailmalla.

Esimerkiksi MTV makuja -sivustolla 03.02.2014 oli että Jenkkisivusto on hehkuttanut suomalaisen ruoan perään, ja eikös unioni ottanut Savosta jonkin ruokateeman? ja mukavaa luettavaa löytyi myös https://www.ruokatieto.fi/ (Ruokatieto Yhdistys ry) sivuilta – tämä on SE joutsenlippuyhdistys.