Tärkein vuoden 2019 kuukausi

Jouduin ajamaan autokoulussa kieli keskellä suuta lääninhallituksen editse pysäköityjä isoja mustia autoja varoen. Kuopiossa oli silloin takavuosien kesällä maaherrojen kokous, ja virka-autoja oli pitkä rivi lähikatujen varsilla.

Mikä show siitä olisi tullutkaan, jos vaikka olisi ajanut sivupeilit sileiksi tai kyljet naarmuille? Noina aikoina maaherrasta kirjoitettiin lehdissä ja puhuttiin toreilla kunnioittavasti, saatikka sitten mitä liikkuikaan nuoren maallikon ajatuksissa.

Kuva on kesän 2018 satoani (hieman muotoiltu). Nykyisin vuonna 1883 valmistuneessa rakennuksessa toimii AVI ja sen omistaa valtion Senaattikiinteistöt. Vaihdan tämän plogini teemakuvaksi – on hyvä.

 

Suomen läänissä oli lääninhallitus, jota johti maaherra. Hallintomalli periytyi Ruotsin vallan ajalta ja myös Ruotsissa on edelleen lääneihin ja lääninhallituksiin perustuva aluehallinto. Sen tehtäviä Suomessa ohjasi kahdeksan ministeriötä. Se edisti, arvioi ja valvoi lääninsä alueella tapahtuvia julkisia palveluja. Systeemi oli oikeastaan hyvä – hallinnon saattoi nähdä.

 

Tammikuu on oikeastaan vuoden tärkein kuukausi – ajatus on kirjoitettu vuonna 1912 julkaistuun Kotipuutarhan Työkalenteri –kirjaan. Se alkaa tammikuun puutarhatöillä.

  • Silloin laaditaan tilinpäätös edelliseltä vuodelta ja
  • suunnitellaan tulevan vuoden ja erityisesti kesän tapahtumat puutarhaajan elämässä.

– Näinhän se menee nykyisinkin itse kunkin tallaajan osalta – suunnitelmia on – vahvoja tai vain aihioita, mutta perusperiaate on sama. (Kirjoitan erikseen tammikuusta 1912).

Hyvää vuoden 2019 jokaiselle päivälle!

Jätä kommentti

*