tasa-arvoEURO – 0,8 vaiko 0,97 € ?

Suomessa palkoista sovitaan.

Ay-liike on oikea taho käsittelemään naisten ja miesten palkkausta, myös tasa-arvon osalta. Toisaalta, jo nyt samasta työstä maksetaan sama palkka (uudemmat palkkajärjestelmät). Miten “neutraali työhenkilö” (nimetön, sukupuoleton, kasvoton…) sitten käytännössä toimisi? Norjassa aiotaan kokeilla palkkaamista pelkin ansioin, ei enää nimellä (muistaakseni ensin valtion virkoihin).

Mistä siis puhe naisten ja miesten palkkaerosta on peräisin?

Perinteistä. On ollut miesten ja naisten ammatteja. Naisilla oli esimerkiksi yötyökielto. Miehet tekivät raskaampia töitä, ulkotöitä ja naiset olivat paljolti sidottuja perheeseen ja miehen holhoukseen, äänivaltakin on ollut vain miehillä.

Nainen on synnyttäjä.

Tämä ei kuitenkaan saa (saisi) vaikuttaa palkkaukseen tai työhönottotilanteeseen. Saattaisi tietenkin kysyä, miksi ei. Nuori nainen on palkattaessa epävarma sijoitus, hänen tilalleen on ehkä heti kohta palkattava samaa prosessia käyttäen äitiysloman sijainen, ja ehkäpä heti kohta uudelleen. Eräällä kurssilla opettaja laskeskeli, että (keskimäärin 1980-luvulla) naistyöntekijä saattaisi olla poissa jopa 11 vuotta samaan putkeen.

Miten lienee nyt, kun näitä perhevapaita on ilmeisesti aiempaa enemmän ja pitempään? Lasten tekeminen ei sinänsä vaikuta työn vaativuuteen ja palkkaan, ainoastaan eurojen määrä voi vapaiden vuoksi jäädä vähäisemmäksi kuin samaan aikaan kokopäiväisessä työssä, ja jääkin.

Roolit ovat edelleen ja aina olemassa

Tosiasiat tulisi nähdäkseni tunnustaa tai puhua niistä oikeilla nimillä. Erilaisia miehiä ja naisia on, sen lisäksi on muitakin määritelmiä ihmisen olemuksesta otettu hiljattain käyttöön.

Tämä ei kuitenkaan sulje pois edellä toteamaani, että samasta työstä maksetaan sukupuoleen katsomatta sama palkka. Työmarkkinoilla on sinänsä erilaisia virka- ja työsopimusjärjestelmiä niihin sovellettavien palkkaussopimusten perusteella. Osa näistä järjestelmistä on miesvaltaisten tai naisvaltaisten alojen perua, joten niitä sovellettaessa palkkaus voi ilmeisesti olla samastakin työstä mitoitettuna erilainen – näin ei kaiketi enää yleisesti liene tilanne.

Tasa-arvo on ja kehittyy – miehetkin sitä tarvitsevat

Sukupuolten tasa-arvon teemasivut kokoavat tilastotietoa naisten ja miesten asemasta ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta Suomessa. Suomen väestöstä noin 2,8 miljoonaa (50,7 %) on naisia. Naisten keski-ikä on 44,0 vuotta. Tilastokeskus: Täysi-ikäisistä naisista 43,8 prosenttia on naimisissa, naimattomia on 31,9 prosenttia ja eronneita 14,3 prosenttia naisista.

https://www.tilastokeskus.fi/tup/tasaarvo/index.html

http://www.stat.fi/tup/tilastokirjasto/kansainvalinen-naistenpaiva-2019.html#_ga=2.147788535.1530360207.1551708345-837959613.1474374334

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Vaalin ennuste jäi kommentoimatta (teemakuva)

  + Kannatusmittauksessa oli PS noussut jo toiselle sijalle; nousee vielä ja voittaa vaalit; tunnustelija on siis Halla-aho
  + kokenut ulkoministeri on siten Väyrynen
  + Jos taasen neuvotteluissa etsitään kompromissia, on Väyrynen hyvä pääministeriksi (nuolet merkkaavat vaihtoa

  + Suomen hyvinvoinnin turvaamiseksi varmaankin SDP saa monen kannatuksen, Rinne on siten mukana vaikka PS ja edellinen hallituskoalitio saisikin kannatusta, ja saakin

Jätä kommentti

*