tasa-arvohömppää? mielikuvittelua

Onko oikeus sokea - entä lahjonta tai kaupallinen valta?

Kirjoitus- ja lukutaito levisivät Savoonkin 1800-luvulla. Kansaa ryhdyttiin valistamaan tositoimin vasta kansakoulussa. Lukkarin koulut alkoivat huomattavasti aiemmin. – Koulu oli avoin alusta alkaen sekä tytöille että pojille. Alkuun koulu oli vapaaehtoinen. Muistan juttuja, että silloisista suurperheistä saatettiin panna koulun penkille kovapäisimmät, että oppivat lukemaan. Yleensä kouluutielle laitettiin kaiketi aina lahjakkaimmat, etteikö varakkaimpien jälkeläiset. Tavallinen kansa joutui tekemään leipätyötään.

Hoksasin netistä, että Minna Canth osasi verkostoitua – jo 1800-luvulla. Varmasti hän avasi porvarillisessa yhteiskunnassa polkua myöhemmälle työväestön elinolojen kohentumiselle kirjoituksillaan ja toiminnallaan.

Muistamme historiasta sivumennen sanoen, ja nykyhallituksesta sinänsä, että Suomessa oli maailman ensimmäinen sosialisti pääministerinä itsenäistymisvuonna 1917. Mainittu senaattori-pääministeri Oskari Tokoi sai myöhemmin kansalaissodan aikaan kuolemantuomion sekä voittaneilta valkoisilta että hävinneiltä punaisilta. Hän eli maanpaossa – pistäytyi toki lex-Tokoin luvalla olojen tasaannuttua 1960-luvulla ja keräsi Amerikan presidentin kanssa avustusrahoja Talvisodan aikaan. Uskoakseni Canthin kirjoitukset raivasivat tietä paremmalle työväen kohtelulle Suomessa!

 

Mielestäni aikoinaan Suomessa vallitsi jo tasa-arvo, minkä uskonto ja ns. eurooppalaistuminen hetkeksi kyykyttivät. –  Entisaikaan (myös) naisen tuli olla vahva – vankka.

Nähdäkseni Minnan aikoina erityisesti köyhän perheessä työ oli tasa-arvoista, koska työ oli raskasta naiselle ja miehelle. Lapsuuden kertomuksista on jäänyt mieleeni, että kumpikin kävivät tarvittaessa savotalla, peltotöissä ja navetalla. Työssä tarvittiin voimaa, heikot sortuivat – rasituksiin ja tauteihin.

 

Tasa-arvoa olen pohtinut usein myös esimerkiksi naistenpäivään liittyvissä kirjoituksissani. YK on asialla maailmanlaajuisesti, mikä on varmasti hyvä asia eri kulttuurien yhdenmukaistamisessa tässä suhteessa.

Hyvää Minna Canthin päivää – tasa-arvon päivää!