Potiessani honkongilaista tautia, kaiketi keväällä 1969, sain kuolinvuoteelleni tuliaislahjaksi flanellipaidan. Se oli värikäs. Paidan tekijän merkistä opin uuden sanonnan: Made in Honkong. Jokainen tietää, että flanellin nukkamainen pinta tuntuu miellyttävältä iholla, esimerkiksi yöasuna.
Sivumennen kertoen;
jouluaattona vuosikymmeniä tätä kertomusta aiemmin oli eräs hieman konjakille tuoksahtavaa keski-iän ylittänyt herrasmies rientänyt lahjaostoksille täpärästi ennen kaupan sulkemista;
hän osti kiireessä vaimolleen sifonkiselta vaikuttaneen, hulmuavan läpikuultavan yöpaidan; tapahtuman havainnut naishenkilö oli aikonut neuvoa asiakasta, että hänen ikäisensä vaimo arvostaisi lämmintä, ehkäpä flanellista yöasua – oli kuitenkin jäänyt neuvomatta;
(sifonki on netin teksteissä hyvin ohut, harvahko, läpikuultava, himmeä harso, mitä käytetään esimerkiksi naisten juhla- ja alusvaatteisiin … ).
Niin,
Tarkistin netistä, että vuonna 1968 Eurooppaa ravistellutta hongkongilaiseksi nimettyä influenssaa verrattiin aikaisempiin tauteihin, kuten 1957 vuoden aasialaiseen;
Virukseen kuoli eniten ihmisiä syyskuun 1957 ja maaliskuun 1958 välisenä aikana, kaiketi pari miljoonaa; sairastuneita arvioitiin olleen 900 miljoonaa. Netissä kerrotaan, että esimerkiksi Yhdysvalloissa kuoli noin 69 800 henkeä, eli tiedon mukaan kaksi kertaa enemmän kuin tavallisessa influenssassa. Vikipedian lainaamien Ilta-Sanomien tiedon mukaan Suomessa tautiin sairastui noin kolmasosa väestöstä ja kuoli 1 300.
Honkongilainen oli kova tauti. Jokin lentsu äskettäin muistutti mieliin nuo ajat.
Hongkongilainen virus, jota netissä kutsutaan A-influenssaviruksen alatyypiksi H3N2, oli sukua vuonna 1957 jyllänneelle aasialaiselle virukselle. Hongkongilainen influenssa aiheutti Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan 1-4 miljoonan ihmisen kuoleman.
Vertailun vuoksi, musta surma tappoi vuosina 1346–1353 arvioilta 30–60 prosenttia Euroopan väestöstä, eli 25–50 miljoonaa ihmistä. Wikipedian mukaan myös saman verran Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tämänkin taudin arvellaan lähteneen Kiinasta (muutakin on arveltu).
Honkongilaisesta on jo aikaa 50 vuotta, ja lahjaksi saamani paita kävi pieneksi, ellei se jopa kulunut puhki (flanellin kesto kun on varsin heikko).
Piti myös todeta, että
nämä epidemiat, tai pandemiat, ovat käsittääkseni vahvistaneet ihmiskuntaa – niistä selviytyneet ovat jatkaneet sukua ja taapertaneet kohti voittoisia aikoja.