Tervatun tuoksua

Mitä teet, tee tervan kanssa! Lahonsuoja ja pintamaali, sitähän terva on ollut. Oulun tervaporvarit vaurastuivat purjelaivojen aikaan – ne tervattiin. Sotalaivojakin oli runsaasti. Muistithan tervata veneen, jos sinulla on oikea savolaisvene. Paras tervausaika on kun on yöpakkasia. Näin opetti naapurin pappa aikoinaan. Ja vanhukset viljelivät tuota alkulauseen sanontaa.

Muovi ja muut aineet ovat vähentäneet tervan tarvetta, suojamaalitkin, mutta terva tuoksuu luonnolliselle. Unioni aikoi muistaakseni kieltää tervan, mutta siitä selvittiin jotenkin? Jos ei sauna, viina ja terva auta, tauti on kuolemaksi. Jokainen kaiketi on sanonnan kuullut. No, nykyisin noita rohtojakin on jo joka lähtöön, joten tervan käyttöala on supistunut entisestään. Joitain kansan voiteita taitaa kyllä olla, mutta lieneekö niissä tuoksu niissäkin jo keinotekoinen?

Kevät on tervan tuoksua rannalla, valkamassa.

Kommentit

 • plokkariukki

  Ensimmäinen kevät vuosikymmeniin, etten tarvitse vai sanonko saa venettäni tervata. Liian isoksi ja raskaaksi kävi lähes 40 vuotta vanha, Suovulla, Kallavedellä venemestarin minulle tekemä savolaismallinen veneeni. Annoin sen vielä eteenpäin jatkamaan elämäänsä saman Suonteen rannalle, toiseen päähän isoa selkää.

  • Eino J. (maallikkona)

   kiitos kommentista!
   luen päivityksiäsi säännöllisesti. Veneestäsi jäi varmasti kauniit muistot ja valokuvat. ja kierrätyshän se on nykyaikaa.

Kommentointi on suljettu.