Toimiiko sosiaaliturva – paraneeko? ♥️ ‼️

Suomen yhtenäistyminen alkoi jo heti itsenäisyystaistelujen jälkeen demokratian ansiosta. Olikohan niin, että kunnallisvaalit pidettiin jo samana vuonna. Eräs tutkija kertoi pääkaupungin olojen kehittymisestä itsenäisyyden alkutaipaleella, ja katsoi juuri helsinkiläisen demokratian heijastuneen ja kopioituneen pitkin Suomen maata. Saattoi olla peräti väitöskirjatutkimus. Ja eipä aikaakaan, kun Väinö Tanner sai tehtäväkseen koota demarivetoisen hallituksen presidentti Relanderin valtakaudella.

Miten kansalaisyhteiskunta sitten kehittyi hyvinvointivaltioksi, onkin monivaiheinen kertomus. Maaseutuväestö muutti teollisuuspaikkakunnille ja kaupunkeihin viimeistään 60-luvulla – ja ulkomaillekin työn perässä. Jo ennen sotia kehitettiin kansaneläkejärjestelmä. Eläke on työaikana sivuun siirrettyä palkkaa.

Työnantajakulu taitaa olla maksetusta palkasta laskien noin puolitoistakertainen. Sukanvarteen säästäminen ja asuntolainojen maksu säästämisenä kertyvät tuosta käteen maksettavasta palkasta ja moni hyvinvointivaltioon liittyvä asia näistä työnantajamaksuista ja veroista.

Ovathan palkasta kannettavat veroluonteiset maksut kasvaneet, voisi sanoa pakkosäästämiseksikin, mutta niillä rahoitetaan yhteiskunnan kehitystä ja tulonjakoakin. Aikoinaan palkkatulojen verotulo oli yleisistä menoista vain noin 20 %, joten moni muukin asia on vaikuttanut hyvinvoinnin kehittämiseen. Terveyskeskukset avattiin70-luvun alussa. Sota-aikojen kansanhuolto vakiintui perustoimeentulon ja sosiaalisen hyvinvoinnin hankkeissa koskemaan koko kansaa.

Mistähän kaikesta näissä maakuntavaalien – tai hyvinvoinnin osa-aluevaalien – äänestyksissä oikein päätetään? kaiketi kuntien määrää ollaan vähentämässä ja siirtymässä alueellisesti suurempiin yksiköihin ja kunnista luopumiseen – kaiketi, jotta valtion rinnalla oleva demokraattinen itsemääräämistyyli Suomessa säilyy kuntahallinnossa.