Totta se on

Pari asiaa,

joista alkuun tietenkin vanhusten hoivasta sananen. Postasin aiemmin keskittymisestä, ja käytin jopa otsikkona: Vanhukset ja työttömät keskitysleiriin, Vanhukset ja sairaat koottaisiin yhteen paikkaan, mikä saattaa ollakin edessä. linkki lopussa;

Silmäilin äskettäin sitä, miksi Yhteisvastuukeräystä järjestetään vuodesta toiseen, vaikka kirkkokuntamalli ja yhteiskunta ovat olleet voimissaan jo 2000 vuotta. Kun Raamatussa jossakin yhteydessä mainitaan, että köyhät meillä on aina keskuudessamme, ja kerrotaan lesken rovosta sekä köyhistä yleensä, miksi tänä aikana köyhyyttä ei kuitenkaan ole yhteiskunnassa saatu poistettua. (Pohjoismainen hyvinvointivaltio on toki ollut viime vuosikymmeninä malli tähän suuntaa, mitä osittain on ryhdytty huippuajoista katsoen purkamaan sitäkin. Myös työväen liike ja ammattiyhdistystoiminta ovat parantaneet toiminnallaan olojamme tulonjakopöydssä, mutta silti aihe pohdituttaa.)

Uusliberalistinen teologinen pohdinta sisälsi yritysmaailmasta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta rinnastetun hyötyajattelun – mitä kapitalismissa pidetään hyvänä Adam Smithin ajoista alkaen, että valtiosta vapaa yksilö tekee rationaalisia valintojaan ja kerää maksimaalisen hyödyn (lyhennellen). Tuossa katsauksen osassa pilkisti esiin se, että sairaat ja vanhukset eivät ryhminä ponnisteluillaan työskentele yhteisen hyväksi – niinpä loihen lausumaan, että heidät voisi kerätä yhteiskunnan palvelutaloihin yhdessä työttömien kanssa; joskus pakinoin samasta asiasta niin, että eläkeläiset voisi siirtää Espanjan kaltaisiin halpamaihin.

 

totta se on

Näkemykseni mukaan ilmaston lämpeneminen saataisiin kuriin kun ihmismäärä vähennettäisiin noin 1850-luvun tasolle – katsopa aiempi postaukseni.

Näin se on todistettu, kun lukee linkin takana olevan uutisen toisen kerran.

YLE kertoi nettisivullaan 2.2.2019 tutkimuksesta, minkä mukaan 1600-luvulla vaikuttanut pikkujääkausi olisi johtunut Amerikan mantereella uudisasutuksen takia kuolleen alkuperäisväestön viljelysten metsittymisestä – hiilinielut alensivat lämpötilaa. Jutussa arveltiin, että

University College Londonin (UCL) tutkimuksen mukaan eurooppalaiset surmasivat arviolta 56 miljoonaa alkuperäisasukasta reilun sadan vuoden kuluessa Pohjois- ja Etelä-Amerikan mantereilla. Tämä johti laajojen maa-alueiden hylkäämiseen ja metsittymiseen.

Kysymys kuuluukin, JOS 50 miljoonan väestökato aiheutti pienen jääkauden, kuinka paljon ilmasto jäähtyisi, jos väkeä vähenisi kolme miljardia? tai jopa kuusi?

Epäilen tuon tutkimuksen johtopäätöksiä maallikkona. Että ehkä on ajateltu liikoja. Sinänsä inkojen ja mayojen kulttuuri on ollut aiempaa tietoa laajempaa. Tämä ilmeni taivaskanavalla olleesta ohjelmasta, missä alueita kuvattiin laser-tekniikalla lentokoneesta. Viidakon puiden alta paljastui suuret kaupunki- ja viljelyalueet. Osa niistä oli jäänyt käytöstä kuivuuden vuoksi, eli oli jouduttu lähtemään evakkoon paremmille seuduille. Osa tietenkin johtui länsimaalaisten tuomien tautien kuolleisuudesta, ja osa väkivallasta ja alkuperäiskansojen orjuuttamisesta kaivoksiin ja muulla tavoin.

Pääkysymys, tai johtopäätös onkin, KUINKA Maapallon väestö saadaan vähenemään. Tulevana EU:n puheenjohtajamaana Suomi voi olla esimerkki siitä, että väestön määrä on alkanut pienentyä. Kunhan maahantuonti saadaan aisoihin, Suomi on kohta 1800-luvun terveen väestömäärän tasolla.

 

Kolmas pohdintani

on teemakuvassa, ja juontuu teemakuvan työnimiin.

Nettiuutisissa kerrotaan, että THL aikoo poistaa kaikki sukupuoleen liittyvät tehtävänimet – ymmärsin, että esimerkiksi työmies on tällainen nimi. Työvoimaviranomaisen nettisivun luettelossa, mistä kuvaan poimitut nimet ovat, on enää vain muutama mies-loppuinen tehtävänimi. Toki Eduskunnan puhemies on näistä nimistä yksi, eikä sisälly työvoimanimikkeisiin, joten poistettavia ja uudistettavia nimityksiä on varmasti kansankielessä löytämääni runsaammin.

Harmaassa sarakkeessa on noita perinteisiä sukupuoleen sidottuja määritelmiä, joista niistäkin eräät ovat tahtoneet päästä eroon, ja korvata ne neutraaleilla käsitteillä, jos nekään olisivat kaikille tarpeellisia.

Mikä ei kuulu joukkoon -pohdinta on siis noissa sinisissä kentissä. Tämä kuvan luettelo on vain esimerkin omainen poiminta, joten luetteloon kannattaa tutustua TE-keskuksen sivustolla tarkemmin.

Odotellaanpa mitä perästä kuuluu.

 

 

vanhukset ja työttömät keskitysleiriin …

Bongasin ihmisten vähenemisen ilmaston lämpenemistä hillitsevän uutisen YLE 2.2.2019

ja juttuihin voi perehtyä myös edellinen-linkin kautta.


(SS jutusteli 3.2.2019 tästä työnimikeasiastakin) Sunnuntaisuomalaisessa kirjoitettiin esittelevästi myös em. pikku-jääkausitutkimuksesta), lisäys 5.2.

 

Jätä kommentti

*