Trollataanko Niinistöä?

Suuri haaste?

Nuoret urokset kokeilevat sarviensa kestävyyttä hallitsevan uroksen kanssa. Kukin laji omalla tavallaan. Luonto-ohjelman mukaan lajinsa uros on valinnut parhaan menetelmän suurimman jälkeläismäärän tuotantoon; se joko osallistuu jälkeläistensä hoitoon tai parittelee monen naaraan kanssa. Moni laji on valinnut tuon haaremityylin, missä urosten aika kuluu etujensa puolustamiseen.

Seikka oli esillä samalla kun katselin lauantaina 6.10.2018 päivän uutisia. Pinnalle pulpahti Turun kirjamessujen ohjelman keskustelutilaisuus kolmesta presidentti Sauli Niinistön henkilöstä äskettäin julkaistusta kirjasta.

Luen joskus

Esillä olleet kirjat ovat kohdallani ajankohtaisia vasta kun ne tulevat alennusmyyntiin.

Tuo trollauskin – tai avoin kysymys kirjojen tarkoitusperästä – valkenee sen jälkeen kun kirjat on luettu, josko on aiheellinen silloinkaan. Wikipediassa muun muassa mainitaan, ” Sanaa käytetään usein väärin tahattomasti, mutta joskus myös tahallisesti lyömäaseena kanssakirjoittajia vastaan. Pelkkä kritiikki tai eriävä mielipide, radikaalikaan sellainen, ei vielä ole trollausta, ellei tavoitteena ole ärsyttäminen.

Muistaakseni tuo kningasajatuskin pulpahti esiin jossakin lehtijutussa po. uutuuskirjojen osalta? Saatoin lukea asian tähän liittyväksi tietysti aamutuimaan jostakin toisesta jutusta, mutta laitoin mukaan teemakuvaani kuitenkin.

Milloin?

Nykyisin alennusmyynti alkaa teoksille varsin pian. Siihen tietysti vaikuttaa kysyntä ja kirjakauppaketjun toimintatapa.

Toinen kirjojen ostokanavani on kirpputori ja vanhojen kirjojen kauppias – mutta odottelen kuitenkin rauhallisesti.

Mitä luen nyt?

Tänä viikonloppuna ostamani kirja on Journalistin etiikka, Jorma Mäntylä, 2008. (ostin ruokapostauksia ajatellen myös keitoista kertovan kirjan)

 

Taustoja hautumaan

Silmäilin nettisivujen – hautumaan kirjoja odotellessani – juttuja kirjojen kirjoittajista – vain yksi oli tv-tutun oloinen. Hän lienee ollut vaaliohjelmissa tai vastaavissa. Netistä löysin

finanssialan sivuilta 16.2.2016, että

 • Tuomo Yli-Huttula / Lobbaus on vaikuttamista yhteiskunnallisiin päätöksiin. Se kuuluu olennaisena osana avoimeen ja moniarvoiseen demokratiaan
 • on entinen päätoimittaja ja nykyisin viestintämies Finanssialan keskusliitossa

Wikipediasta, että

 • Risto Uimonen on suomalainen tietokirjailija ja kolumnisti. Hän toimi Kalevan päätoimittajana vuosina 2001–2009 ja sitä ennen Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajana ja päätoimittajan varamiehenä 1986–2001. Hän on työskennellyt myös BBC:ssä Lontoossa, Turun Sanomissa ja MTV3:n uutisissa. Hän on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa politiikasta, mediasta ja mielikuvista. Koulutukseltaan Uimonen on yhteiskuntatieteiden maisteri.

ja tästä varmaankin tuo tuttuus tulee:

 • Uimonen toimi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana vuosina 2010-2015.

 

Aamulehden sivuilta 4.5.2017:

(Wikipediassa ei näytä vielä olevan hänestä sivua)

 • Lauri Nurmi ”Lännen Median Lauri Nurmi kirjoitti viime vuoden parhaan näkökulmajutun suomettuminen pontimenaan.
  • Kotimaa 04.05.2017 juttu Poliitikot ja yliopisto-opiskelijat ovat suuria pelkureita on valittu viime vuoden parhaimmaksi näkökulmajutuksi Sanomalehtien Liiton vuosittaisessa Paras juttu -kilpailussa.
  • Nurmi ihmetteli, miksi kotimaan yhteiskunnallisessa keskustelussa oltiin hiljaa Venäjän aloittamista pommituksista Syyriassa.
  • Venäjä pommitti sairaaloita ja asutuskeskuksia, ja kansainvälisessä mediassa alettiin pian puhua sotarikoksista.

Suomen kuvalehti 2.11.2017;

 • Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon sai Lännen Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi.
  • Palkintoraadin mukaan Nurmi teki vuoden kovimman skuupin. Se julkaistiin lauantaina 3. kesäkuuta 2017 otsikolla: ”Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän”.
  • Nurmi kertoi .. että perussuomalaisista loikkaisi noin 20 kansanedustajan ryhmä, jonka turvin Juha Sipilän hallitus voisi jatkaa ja Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset siirtyisivät oppositioon, ..
  • Viikkoa myöhemmin Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi,
  • pari päivää myöhemmin puolue hajosi, mutta hallitus jatkoi eronneen ryhmän turvin entisellä pohjalla.

 YLE 6.10.2018

 • “Tunne kuin elävältä nyljetty” – Presidentti Niinistö ryöpytti presidenttikirjojen tekijöitä virheistä ja nimettömistä lähteistä

 

Presidentti Sauli Niinistö kohtasi Turun Kirjamessuilla presidentistä kolme erilaista kirjaa kirjoittaneet Lauri Nurmen, Risto Uimosen ja Tuomo Yli-Huttulan.

Kolmen vartin keskustelussa varsinkin presidentti Niinistön tunteet kävivät kuumina. Presidentin tulilinjalle joutui erityisesti toimittaja Lauri Nurmi, joka on kirjoittanut yhdessä toimittaja Matti Mörttisen kanssa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan.

HS Politiikka 6.10.2018

Presidentti Niinistö suositteli ammatinvaihtoa hänestä kriittisen kirjan tehneelle Lauri Nurmelle – Keskustelutilaisuus muuttui rajuksi väittelyksi

Turun kirjamessuilla järjestetyssä tilaisuudessa Sauli Niinistö arvosteli voimakkaasti hänestä kirjan kirjoittaneita kirjailijoita asiavirheistä.

”Melkein tekisi mieli suositella ammatinvaihtoa”, Niinistö sanoi Nurmelle, kun tämä ei hänen mielestään pystynyt perustelemaan kirjastaan tekemänsä lehtijutun otsikkoa. Niinistö vihjasi, että Nurmelle saattaisi sopia paremmin politiikka.

Kommentit

Jätä kommentti

*