Trumpin nimi hakataan pois pyloneista

Joitakin kiveen hakattuja nimiä on poistettu entisajan Egyptin muistomerkeistä, eli sen ajan sanomalehdistä – nehän olivat kiveen hakattuja (jos kohta, kevyt papyrys keksittiin myös kirjoittamista varten).

Asterix -sarjakuvasta tuttu voimamies Obelix (ransk. Obélix) kantaa olallaan painavaa kiveä. Se on selvästi egyptiläinen obeliks, tuollainen muistotaulu ja kirjoitusalusta. –  Sellaisia on siirretty muinaisesta Egyptistä mm. Yhdysvaltoihin ja Roomaan.

Obeliskit juhlistivat suuren kuninkaan tai kuningattaren saavutuksia. Obeliskit edustivat egyptiläisille elävää jumaluutta, faaraon elinvoimaa ja kuolemattomuutta sekä duaalisuuden ja tasapainon käsitettä.” (poiminta Wikipediasta …) Tuo faarao-jumalan kuolemattomuus ilmeni mm. siinä, että obeliksin juurelle tuotiin lahjoja – kaiketi faarao tai papit keräsivät ne talteen, mutta että yleisö muisti tällä tavoin jumaliaan ja kaiketi myös kiveen hakattujen muistomerkkien pystyttäjiä. Oi niitä aikoja!

Obeliksi sijoitettiin erilaisin kirjoituksin tärkeille paikoille, mm. porttien edustoille. Portinpielet, pylonit, olivat nekin mykistävän komeita muinaisessa Egyptissä.  Jokunen näistä pyloneista on edelleen pystyssä.

Sotakertomukset ja vastaavat kronikat hakattiin siis kiveen kansan ihmeteltäväksi. Näitä kaiverruksia on muinaiset rakennukset täynnään, kuten muinaiset aarteet -ohjelmasarjasta ja muista vastaavista voi nähdä. Komeita ovat ja ovat olleet kun kaikki värit ovat temppeleissä hohtaneet tuoreina – todella.

Epäsuosioon joutunut farao poistettiin näistä muistokirjoituksista. Hänen nimensä, kartussi,  hakattiin pois ja korvattiin kenties jonkin toisen – ehkä kilpailevan faranon – nimellä, tai paikka jäi tyhjäksi. Herätti varmasti pelkoa alamaisten keskuudessa?

Ajatus juolahti mieleen siitä kun presidentti Trump on jälleen epäsuosion keskustassa – näköjään uhkaa jälleen käräjöinti virkatoimien tiimoilta. Niistä toiste, kun uutislinjat aiheesta selkenevät ja aika näyttää.

Niinpä: Hänen tilejään on jo poistettu sosiaalisen median alustoilta (tätä kirjoitettaessa 10.1.2021). Toiminta (nimen poishakkaamisen rituaalit ym.) varmaankin jatkuu kun seuraaja astuu virkaansa, eikä entistä presidenttiyttä enää tarvitse enemmälti ’pelätä’, sitä, että joutuisi pannaan presidentillisen suosion osalta … tai muista syistä …

Kuinka sitten käy, jää nähtäväksi – jos tuo enemmältä suomalaisia kiinnostaa – jatkossa. Miespolvet kun vaipuvat unholaan noin muutoinkin.

 

Jätä kommentti

*