Tulli lisää investointeja ja työtä

Kun Yhdysvalloissa palautetaan työ kotimaahan – vaikkapa merkkifarkut Meksikosta tai tehdään itse autot – se lisää kotimaisia investointeja luo uusia työpaikkoja – tai palauttaa jo kadonneet työpaikat. ”Amerikka, tai Yhdysvallat ensin” on heille hyvä asia.

Vastaava ilmiö toistuu Euroopassa kun tuontitullit otetaan käyttöön halpatuotantomaiden tuonnille. Työpaikkoja tulee lisää kun teemme halpatuotteet jälleen itse kotimaassa. Kiinailmiö kääntyy kuin vuoksi ja luode. –

Muistamme kun presidentti Halonen ja lukuisat muut asiantuntijat arvostelivat niin sanottua  kiinailmiötä, miksi nimettiin yritysten kiihtynyt into sijoittaa tuotantonsa Kiinaan juuri Halosen presidenttikaudella.

Pohdin Kiinan valuutan notkahdettua ja sen  talouden kasvun laantuessa sitä, että    ilmiö oli oikeastaan sama kuin mitä Yhdysvallat käytti 1980-luvulla sitoessaan maahan siirretyn varallisuuden – pääoman kotiuttamisesta olisi koitunut valuuttakurssitappio – niinpä Kiinaan tehdyt sijoitukset joko jäävät sinne tai on kärsittävä kotiuttaessaan tuo valuuttakurssien erotus. Tässä kerronta on yleistä, ei talousneuvontaa, koska tätä kirjoitettaessa ei esimerkiksi  ole silmäilty, mitkä kurssisuhteet ja yritysten myyntiedellytykset Kiinassa olisivat, jos ken aikoisi yhtiönsä siellä myydä tai jopa lakkauttaa (yrityksethän jäävät tullimuurien taa ja halpahintaisuuden etu menetetään tullien myötä).

Investointeihin Euroopassa tarvitaan uutta pääomaa, jos halpatuontimaista sitä ei saada kotiutettua. Tuskinpa vaikka suomalaista tekstiiliteollisuutta on halpatuotantomaihin suoranaisesti koskaan siirretty, joten mitään kotiutettavaa ei varmaankaan ole – kaikki olisi luotava uudelleen ja lähes alusta alkaen … mitä niitä kaikkia aikoinaan olikaan? Työtä tässäkin riittäisi kosolti.

Mutta

jos vaikka aluksi ajatellaan, että Eurooppa ensin – lisää tämä työtä Euroopassa – ja Suomi voidaan jossakin vaiheessa asettaa etusijalle suomalaisten keskuudessa tuon vaiheen jälkeen. Eikö vain?

Lapsuudessani laulettiin televisiossa ilmeisesti suomalaisuuden liiton tai vastaavan mainosviestiä, että osta kotimaista, osta suomalaista – kilvassa kestää laatu sen – mutta tuo kilpa ja laatu tulisi ensin palauttaa takaisin ja tämän jälkeen suosia kotimaisten yritysten työtä.

Maallikko ymmärtää sen, että ostaessamme kaukana tuotettuja halpoja tuotteita, maksamme kuitenkin esimerkiksi Kiinalle saasteiden poistosta 100 miljardia, ja teemme päästöleikkauksia siinä sivussa kotimaassa, maksamme kuljetuskustannuksia huimasti, ja maksamme esimerkiksi asumistuki- ja työttömyyskustannuksia ja muita tukia heille joiden työ siirtyi halpatuotantomaihin.

Eikös se näin mene … paluu lähellä tuotettuun ruokaan ja teollisiin tuotteisiin on hyvä asia. Esimerkiksi pieniä konttiydinvoimaloita näkee jo mainoksissa, joten pientehtaille riittää teknologiaa …