Tuoko turisti Ebolan? tai rotta

Ulkomaiset marjat kehotettiin kaupan tiedotteessa kuumentamaan. Voi olla markinakikka, mutta vatsatautia arveli joku niistä saaneen? Ovatko sitten kotimaisten marjojen poimijat terveitä, heitä kun tulee sesonkitöihin laumoittain ulkomailta? Entä, mitä tauteja turisti voi tuoda tuliaisenaan, tai lintu, tai rotta?

 

Matkailija tarvitsee suojaavat tropit eri mantereille. Eräs kaupparatsu kertoi kollegansa menehtyneen kun käytti erehdyksessä toisen mantereen lääkitystä. Ehkä ei enää nykyisin, vaikka äskettäin kerrottiin sukupuolitautien jälleen lisääntyvän Suomessa, samoin kuin aikoinaan lastentaudeiksi kutsutut vesi- ja tuhkarokkokin.

 

Voiko ebola tai Lintuinfluenssa rantautua Suomeen, ja koska?

YLE kertoo nettisivullaan 17.5.2018, että Afrikassa erään maan terveysviranomaiset pelkäävät verenvuotokuume ebolan lähtevän leviämään nopeasti suurissa asutuskeskuksissa, ja että ensimmäinen vahvistettu ebolatartunta on jo havaittu miljoonan asukkaan Mbandakan kaupungissa. että silleen …

 

HS:n politiikan ja talouden toimittaja Marjukka Liite pohtii kolumnissaan turistitulvan taakan hallitsemista samaan tapaan kuin turvapaikan hakijoita aiotaan sijoitella eri maihin Euroopassa (HS 17.5. 2018).

Hän pitääkin outona sitä, että lentoveroista ja muista halpalentojen rajoista vasta keskustellaan, vaikka haitat ovat kiistattomat ja varmassa kasvussa.

Toimittaja sivuaa sitä, että moni kaupunkilainen on jo kyllästymässä turisteihin.

Kolumnistin mukaan tavoitteena voisivat olla kansainväliset sopimukset, jotka rajoittaisivat hupilentelyn määrää.

Mielestäni pienen maan kansalaisten kannattaa hieman huolestua näistä asioista. Entäpä jos ison surman kaltaiset taudit iskevät ja suomalaisista kuolee – vaikkapa – kolmannes?

 

Matkailu tuo rahan ja tautiriskien ohella myös ympäristön roskaantumisen, kuten on havaittuSuomenlinnassa ja monilla paratiisisaarilla sekä tietenkin maailman merissä ja jopa Kallavedessäkin – muovia – tosin kunkin maan omin toimin mutta myös turismin aiheuttamana.

 

Silmäilin, että kiinalaisturisteja on käynyt Suomessa viime vuonna 360 tuhatta (lienee yöpymistilasto mitä muistelen).

Tästä pääsee ulkoilmatapahtumien käymälien mitoituslaskelmien kautta lisääntyneeseen vedenpuhdistamojen kuormitukseen. Ulostemäärä on noin ½ kg per päivä (hieman alle). Tästä kertyy noin 180 tonnin kuorma (pienikokoisilla lienee kuitenkin kohtuullistettava noin 100 tonniin).

Kaikkiaan aasialaisten turistien määrä ylitti viime vuonna miljoonan yöpymisen rajan. Tämä tarkoittaa noin puolen miljoonan kilon jätöksiä.

Mitä muita aineita vesistöön kulkeutuu, siitä kertovat eri seulontatutkimukset. Esimerkiksi huumeet ja lääkkeet jättävät jälkensä jätevesiin.

 

Maailmalla on edessään turistiräjähdys, joka koettelee luonnon rajoja – kertoo HS:n tulevaisuus­kirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski raportoidessaan Islannin matkailubuumista Helsingin Sanomissa 11.3. (Taisin poimia jutusta jotain jo tähän aiemmin, mutta talousgrafiikka kertoo paljon havainnollisesti, jos ken tahtoo siihen perehtyä.)

 

Millaista kansalaisaktivismia meiltä odotetaan turismin hillintään? matkailuyrittäjät tahtovat rahastaa ja valtio veroja, jos tulot eivät karkaa paratiisisaarille …

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  SS uutisoi 12.5.2018 yön uutiskoosteessa mm., että ”WHO suunnittelee lähettävänsä kokeellisia rokotteita ebolan riivaamaan Kongoon. oli juttu tv-uutisissakin.

  erikoista on että rokote on säilytettävä -80 asteisena, mutta aiemmassa kokeilussa Guineassa oli saatu 100 % suoja AFP:n mukaan.. Että lieneekö tämäkin kohu lääkemarkkinointia ja medikalisaatiota. 18 oli jo kuollut tautiin.

  Muistelen takavuosien uutisointia, että olisi löydetty taudille immuuneja ihmisiä – muistinko oikein? noita tauteja kun on että riittää

 • Eino J. (maallikkona)

  18 toukokuuta 2018
  TODENNÄKÖISTÄ – EI SYYTÄ HUOLEEN – VIELÄ;

  Kongon demokraattisen tasavallan ebola ei vielä vastaa kansainvälistä hätätilaa,
  näin linjasi kansainvälinen terveysjärjestö WHO perjantaina, kertoo YLE:n nettisivusto.

  Järjestön mukaan on hyvin todennäköistä, että tartuntaepidemia saadaan hallintaan. Riskiarvio kohotettiin ”erittäin korkeaksi”

  . . . YLE nettisivullaan terveysjärjestön rauhoittelevasta viestistä

Kommentointi on suljettu.