Pieni kesä on alkanut.
Helleraja ylittyi maanantaina 1.6.2020 jo monella paikkakunnalla, kertoo Savon Sanomien kotimaan uutinen. Luonto alkaa olla juuri nyt vehreimmillään.
Pieni kesä on alkukesä juhannukselle. Se jää tänä vuonna tuomien kukinnan merkkipaalun perusteella pari viikkoa edelliskesiä lyhemmäksi. Kesä on kuitenkin loistava, onhan se kun sitä on jo odoteltu pitkä talvi!
Uutisten VW kupla
Lapsuudessani VW kuplat olivat uusia ja niitä alkoi tulla Suomeen uutisten mukaan 9.6. Nyt ne ovat siis 70 vuotiaita. Ensimmäisistä Suomen kuplavolskeista on säilynyt peräti 2 kpl historian havinassa. Kansan auto se taisi olla Saksan ohella myös meillä Suomessa. Wikipedian mukaan sen myynti ohitti maailmalla jopa Fordin kansanautojen määrän.
Myös Ford suunnitteli Yhdysvalloissa kansanauton – ja Hitler saksalaisten tapaan hieman myöhemmin. Kaiketi johtohahmot olivat kavereita keskenään, ainakin noin liikemielessä historian kuvausten perusteella – joten ideat kehittyivät rinnakkaiselossa varsin hyvin.
Wikipediassa kerrotaan, että jo tätä 9.6.1950 virallista volskien tuloa ennen, maahan oli tullut muutamia volkswageneita niin sanottuina merimiesautoina parin vuoden ajan – merimies on erimies – olikohan se jo silloin eräänlainen veroetu?
Omasta mielestäni kesä alkaa silloin kun tuomi kukkii.
Niin ikään on kesä, kun pääskynen on saapunut; Lapsuudessa opitun lorun mukaan kesään on puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen – pääskysestä ei päivääkään. Pääsky saapui Kuopioon viime viikolla, nyt on kesä!
Lapsuuteni maisemissa – miksipä ei nykyisinkin – tuomia oli lähiseudulla runsaasti. Tuomen kukkia taitettiin sisälle maljakkoon. Tuoksu on jäänyt mieleeni lämpimänä.
.. Vuodet on vierineet hurmos on haihtunut
nuoruus jo mennyt on oi,
Vaan en mä valkoisten tuomien tuoksua.
unhoittaa koskaan en koskaan mä voi.
Lapsuusajoilta muistan erityisesti myös tuon usein radiossa soitetun Tuoksuissa tuomien, venäläistä alkuperää olevan kansanlaulun.
(Venäjänkielinen alkuteos Белой акации гроздья душистые, suomentanut Martti Wuori, josta ilmaissanakirjan eräällä nettisivuilla puhuttiin myös alkuperäisnimen valkoakasioista. Linkkejä netissä on lukuisiin laulun esityksiin, joten hieman kaihoisan sävelmän voi kuunnella koska tahansa.)
Kesän varhaistuotteita on jo ilmestynyt myyntiin
Oikein hyvä – kotimaisista kasvihuoneista ovat olleet. Luonnosta löytyy mediassa kerrotusti runsaasti erilaisia villivihanneksia ja villiyrttejä ruuan jatkeeksi – tai kenties pääruoaksi, kun sellaiseksi markkinoidaan nykyisin jo hyttysiäkin (esimerkiksi kalakukon täytejuttu oli takavuosina jopa Savon Sanomissa).
Viimeistään nyt on aika laittaa ryytimaa kukoistamaan. Kaikki on kaupassa halpaa, joten kotiviljely ei taida talousmielessä olla sinänsä kannattavaa, kun pula-ajatkin ovat kaukana, muistoissa ja historian kätköissä,,, mutta oman kasvimaan tuotteita on varmasti mukava kerätä ja maistella pitkin kesää ja tulevana talvena, näin uskoisin. Tottahan kesällä pääsee lisäksi metsään marjastamaan, sienestämään ja kalaan, joten särvintä talveksi riittää …
Kesällä talous ja mieli elpyvät – ja korona taittuu auringossa
Niin, kuinkahan tuo on. Uudet ideat ovat kesällä herkässä, ainakin muistan näin lukeneeni, joten töihin palattuamme saamme paljon uutta aikaan. Toisaalta kesällä rakentaminen vaikuttaa maallikon mielestä olevan kaikkein edullisinta, joten ei muuta kuin investointeja toteuttamaan – no onhan niille tarvinnut jo hankkia luvat ja rahat, mutta ideasta toimeen.
Vasta vanhempana havaitsin, että tuomi on ruusukasveihin luettava puu (tai hyvin usein se näyttää oikeastaan pensaalta). Tuomen kuvan ja edellä mainitun laulun sanojen puuttuessa lisään pari linkkiä tähän loppuun. 1) https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomi 2) kaunis kuva löytyy: http://www.suomenluonto.fi/sisalto/lukijan/tuoksua-tuomien-valkoisten-kukkien/ , https://yle.fi/uutiset/3-11362005 Sympaattinen kupla (Ylen juttu aiheesta) https://yle.fi/uutiset/3-11379650 tulvat Pohjoisessa, kun etelässä jo vihertää ja on kesä
Pieni kesä on juhannuksen edellä oleva alkukesä, kuten vanha kansa aikoinaan asian ilmaisi.
HYVÄN KESÄN TOIVOTUKSIN
EINO J.