tuoksuissa tuomien – oikeaan aikaan ❤ ! ✔️ 🕓

Japanissa ovat kirsikkapuut, meillä Suomessa tuomi

ja pihlaja ovat kevään koristukset. Tuomi kukkii nyt oikeaan aikaan kun on helluntai. … tuomi jo eilen kukkaset sai … sitä saunaan sirkkakin soitti … tai jotain vastaavaa helluntaiaiheisessa laulussa. Niin se on, pieni kesä on alkanut. Luonto alkaa olla juuri nyt vehreimmillään ja värit ovat raikkaat! Sääkin on tavallisen kesän kaltainen – koleahko, kuten niin usein hellejaksojen lomassa. Mikäpä on lenkkeillessä ja oleillessa. Vanha kansa sanoi juhannusta edeltävää aikaa pieneksi kesäksi, ja sitähän se varmasti onkin.

Omasta mielestäni kesä alkaa silloin kun tuomi kukkii. Niin ikään on kesä, kun pääskynen on saapunut; Lapsuudessa opitun lorun mukaan kesään on puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen – pääskysestä ei päivääkään. Pääskykin saapui Kuopioon, nyt on siis kesä!

Kesällä talous ja mieli elpyvät

Niin, kuinkahan tuo on, kun pidämme kesällä loma(t) – lähes meistä jokainen. Toivottavasti pakkolomat on jo ohi ja koronarajoitukset päättyneet kesän tullen.

Kesätyö tuo monelle sijaiselle mahdollisuuden työpaikkaan. Muistan itsekin tehneeni kesätöitä koulujen lomien aikana – mukavaa se oli saada hieman taskurahaa kirjoihin ja ruokaan talven varalle säilöön.

Koronakesä, jo toinen, tuo muistoihimme uusia tapahtumia, tai harkitsevalle varovaisuutta edelliskesän tapaan. Asioita muistellaan vuosikymmenten kuluttua kuten otsikkoni valkoakaasiat-laulussa, tai suomalaisittain tuomien tuoksuessa-laulussa. Niin se vain on, ken elää hän kokee.

Uudet ideat ovat kesällä herkässä,

ainakin muistan näin lukeneeni, joten jälleen kerran tulevilta kesälomilta – tai koronakaranteenista taikka lomautuksilta – töihin palattuamme saamme paljon uutta aikaan.

Kesällä matkaillaan nytkin koti-Suomessa, rakennetaan kaikenlaista vilkkaasti, joten ei muuta kuin investointeja toteuttamaan – no onhan niille tarvinnut jo hankkia luvat ja rahat, mutta ideasta toimeen.

Monella pitkäaikainen unelma toteutuu juuri parhaillaan, jos esimerkiksi lautatavaraa taapeleissa kaupoissa riittää, tai pääsee rajoituksilta käymään vaikkapa jossakin suomalaisessa kolkassa, mihin on pitkään kaivannut.

– – – – – – –

Tuomi voisi koristaa keväistä maisemaa enemmänkin

Japanissa kirsikkapuut villitsevät, meillä se voisi olla ruusuihin kuuluva tuomi! Eikö vain?

Vasta vanhempana havaitsin, että tuomi on ruusukasveihin luettava puu (tai hyvin usein se näyttää oikeastaan pensaalta). Oppisimme hoitamaan pensaitamme kun ne yleistyvät. Hoksasithan tiivistäen, että pieni kesä on juhannuksen edellä oleva alkukesä, kuten vanha kansa aikoinaan asian ilmaisi.

HYVÄN KESÄN TOIVOTUKSIN

EINO J.