Tuoksuissa tuomien

Pieni kesä on alkanut. Luonto alkaa olla juuri nyt vehreimmillään.

Omasta mielestäni kesä alkaa silloin kun tuomi kukkii. Niin ikään on kesä, kun pääskynen on saapunut; Lapsuudessa opitun lorun mukaan kesään on puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen – pääskysestä ei päivääkään. Pääsky saapui Kuopioon, nyt on kesä!

Lapsuuteni maisemissa – miksipä ei nykyisinkin – tuomia oli lähiseudulla runsaasti. Tuomen kukkia taitettiin sisälle. Tuoksu on jäänyt mieleeni lämpimänä.

Lapsuusajoilta muistan erityisesti myös usein radiossa soitetun Tuoksuissa tuomien venäläistä alkuperää olevan kansanlaulun. (Venäjänkielinen alkuteos Белой акации гроздья душистые, suomentanut Martti Wuori, josta ilmaissanakirjan eräällä nettisivuilla puhuttiin myös alkuperäisnimen valkoakasioista. Linkkejä netissä on lukuisiin laulun esityksiin, joten hieman kaihoisan sävelmän voi kuunnella koska tahansa.)1.

Tuomien tuoksun lisäksi siitä valmistettiin lapsuudessani hevosen valjaisiin liittyvä luokki.

Tasavahva runko haudutettiin ensin vesihöyryssä useita tunteja, sitä varten rakennetun rännin sisällä. Tämän jälkeen lämmin ja pehmennyt puu taivutettiin, painettiin luokille, vääntämällä se lähinnä U-muotoisen muotin ympärille. Kun puu (tuomisalko) oli ensin hyvin valittu ja höyryssä pehmitetty, luokki kesti käytössä pitkään. Luokkien valmistus ajoittui syksyyn.

 

Netissä kerrottiin että tuomen marjoista voidaan valmistaa likööriä tai mehua. Lieneekö näin? en muista sellaista ainetta koskaan tavanneeni?

Koivun mahlaa toki on joskus tullut maistettua, mutta senkin aineen terveysbuumi on jo tainnut laantua. Tuomen kuori mainittiin samoissa jutuissa keskiaikaiseksi lääkintäaineeksi, ruton torjunnassa, mutta pahanmakuiseksi, ellei jopa myrkylliseksi; joten sen suhteen asia kannattaa omakohtaisesti selvittää.

 

Nyt on kotipuutarhan kylvöjen aika ..

Kesän varhaistuotteita on jo ilmestynyt myyntiin – kotimaisista kasvihuoneista ovat olleet. Luonnosta löytyy mediassa kerrotusti runsaasti erilaisia villivihanneksia ja villiyrttejä ruuan jatkeeksi – tai kenties pääruoaksi, kun sellaiseksi markkinoidaan nykyisin jo hyttysiäkin (esimerkiksi kalakukon täytejuttu Savon Sanomissa).

Nyt on aika kylvää porkkanat ja laittaa ryytimaa kukoistamaan. Kaikki on kaupassa halpaa, joten kotiviljely ei taida olla kannattavaa, kun pula-ajatkin ovat kaukana, mutta oman kasvimaan tuotteita on varmasti mukava kerätä, näin uskoisin. Tottahan kesällä pääsee lisäksi metsään marjastamaan, sienestämään ja kalaan, joten särvintä talveksi riittää …

 

Kesällä talous ja mieli elpyvät

Niin, kuinkahan tuo on, kun pidämme kesällä loma(t) – lähes meistä jokainen. Yhtäältä, kesätyö tuo monelle sijaiselle mahdollisuuden työpaikkaan. Muistan itsekin tehneeni kesätöitä koulujen lomien aikana – mukavaa se oli saada hieman taskurahaa kirjoihin ja ruokaan talven varalle säilöön.

Uudet ideat ovat kesällä herkässä, ainakin muistan näin lukeneeni, joten töihin palattuamme saamme paljon uutta aikaan. Toisaalta kesällä rakentaminen vaikuttaa maallikon mielestä olevan kaikkein edullisinta, joten ei muuta kuin investointeja toteuttamaan – no onhan niille tarvinnut jo hankkia luvat ja rahat, mutta ideasta toimeen.

– – – – – – –

Vasta vanhempana havaitsin, että tuomi on ruusukasveihin luettava puu (tai hyvin usein se näyttää oikeastaan pensaalta).

Tuomen kuvan ja edellä mainitun laulun sanojen puuttuessa lisään pari linkkiä tähän loppuun. 1) https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuomi 2) kaunis kuva löytyy: http://www.suomenluonto.fi/sisalto/lukijan/tuoksua-tuomien-valkoisten-kukkien/, 3) teemakuva on tässäkin mm. luontokuvaajana ansioituneen Aarno Sundgrenin, mistä kiitoksemme hänelle.

 

Pieni kesä on juhannuksen edellä oleva alkukesä, kuten vanha kansa aikoinaan asian ilmaisi.

HYVÄN KESÄN TOIVOTUKSIN

EINO J.