Tuottavuuden nousu 3, Kiltti kukkaro

Ilmaiseksi saatavia hyötyjä löytyy yllättävän paljon. Aikoinaan myyntityössä havaitsin, ja meille näin kerrottiin, että

  1. Asiakas on aina oikeassa.
  2. Jos asiakas on väärässä, sovelletaan mitä edellä 1. momentissa sanotaan!

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että naapuria tai ystäväänsä(kään) ei oikeastaan voi tai saa neuvoa (parempiin tapoihin tai muihin muutoksiin). Politiikassahan tämä mukaantulo tai imu saadaan aikaan esimerkiksi viihteen keinoin ja sanonnoilla, joihin voin samaistua. Positiivisesta ilmaisusta puhutaan, mutta monen ammattilaisen mielestä kielteissävyinen viesti kuitenkin on tehokkaampi – se yleensä uppoaa näistä vaivattomammin. Myyntityössä menetelmää on käytettävä kuitenkin varovaisesti …

Teemakuvassa on haaste muoti- ja pukusuunnittelijoille. Toivottavasti muotisuunnittelijat tuovat markkinoille eri tarkoituksiin  yleiskäyttöisen kukkaron, jonka historiallinen tausta on skottien kiltin kukkaro; Vyötäröltä roikkuva nahkapussukka, sporran, on tärkeä osa kilttiä. Entisaikaan myös naisilla oli salainen kukkaro, mihin juhlista (pidoista) oli tapana ottaa kotiin viemisinä mukaan pikkuleipiä (oli yleinen tapa).

Kiltin kukkaron käyttötapa voisi olla myös kännykkäkukkaro – hyvin monella kännykkä on aina kädessä; joillakin se ei mahdu taskuun ja laukku ei juurikaan ole mukana kaikissa tilaisuuksissa tmv.

Useita vuosia on ollut tarkoitukseni kirjoittaa katujen ja tienvarsien roskaantumisesta. Jostakin niitä roskia vain tulee.

Kiltti kukkaro sopii myös pienten roskien roskapussiksi, joka on aina mukana ja sopii kulloiseenkin asusteeseen. Kilttiin kukkaroon varmaankin valmistettaisiin sen kakkostaskuun sopivia biojätepusseja ja muita suojapusseja, jotta kiltti kukkaro säilyisi puhtaana pitkään.

Näppärää vai kuinka!

No, tuskinpa tuo muotiluomuskukkaro ilmainen olisi, kenties varallisuuden osoitus, mutta roskien pois kerääminen maasta tai torilta tai puistosta tai jalkakäytävältä … maksaa.

Käyttäytymisemme kehittyy omasta aloitteestamme – neuvot tahtovat varista maahan, mutta muotituotteet ovat haluttuja – yhtäältä, pienellä vaivalla säästämme suuren määrän ympäristömme puhdistamiseen kuluvaa rahaa.

(Jos nyt rohkenen lisätä sen kielteisen mielikuvan, niin: tottahan jonkin Talvivaaran, tai kaivostoiminnan yleensäkin, tuottama ympäristön pilaantuminen on aivan eri luokkaa kuin mitä meidän pienet taskuroskamme, mutta)

Toimintaani voi aina kehittää … ja se roskaaminenhan on laissakin kielletty.)

Tarkemmin kiltistä wikipedian sivuilta

(ja mikä sivusto tämä lienee, toivottavasti ei olle mainos ? sivulla on ainakin paljon erilaisia kiltti-kuvia …)