Turistit kuluttavat Kuopion Toria

Tori on kaunistettu ympäröivin istutuksin. Kävelykadut on laatoitettu. Patsaitakin on. Istutuksia on aseteltu jopa torikäytävien poikki, mutta turistit tunkevat silti Torille. Heitä ei näköjään voi estää hienovaraisesti vihjaillen. Toriparkin kävijämäärä on kasvanut. Sekin kuluu!

 

Tori on pyhä paikka. Ehkä Tori kuluu vähemmän, jos turisteille asennetaan kapea punainen kävelymatto Torin poikki. Tätä tekniikkaa käytetään museoissa ja näyttelyissä. Myös köysiaitaa voisi harkita ja pääsylippua. Ylittäjille saattaja-opas ja virvokemuki käteen.

Myös kuopiolaisten kulkua Torilla on rajoitettava esimerkiksi vain kertaan viikossa. Lisäkerrat olisivat maksulliset.

Toriremontti oli kallis, joten suojelu kannattaa. Toria säästäisi se, jos pinnalle asennettaisiin muovimassa, sellainen liimamainen maali – paksulti? Väri voisi olla punainen – Kuopio saisi punaisen Torin! Jossakin tuo muovimassa on myös hieman karhea ja kimmoisa. ja Talvella lämmin.

 

Yksi kesällä esillä ollut idea on jonkinlainen katos Torin ylle. lämmitettiin juttu uudelleen … Nyt Torilla on vain taivas kattona. Ehkä tuo katos on hyvä juttu, mutta Tori on toisaalta oltava ulkoalue – kauppa on rakennuksessa ja katon alla, kuten Alatorilla nuo parkkihallit voisivat olla katettuja kauppoja – ainakin yksi kerros, jos sellaista kaivataan. Taisin ehdotella takavuosina mielipiteessänikin jotain – lehdessä oli surullinen kuva yliopiston kasvitarhasta – ettäkö Torille sellainen … ruusutarha kenties …

 

Täytyy vielä seurata noita turisteja, ja kehitellä, kuinka heistä parhaiten pääsee eroon ja ryntäykset torjua. Talvella taas tulee hiihtomatkailijoita ja joulun viettäjiä ja silleen – jotkut käyvät markkinoillakin aivan vain huvikseen. Taas kohta tulee Torin remontti, jos mitään ei tehdä – torikiveys kuluu ja hioutuu jne…

Torista on noita kuviakin, täytyy julkaista joskus. Sinänsä nuo istutuksetkin ovat reheviä. muuallakin päin taitavat niitä matkia.