Turvallinen tulevaisuus

Yhteiskunnassa jokaisella tulisi olla turvallista ja hyvä olla. Kehitys johtaa parempaan.


Tähän asetan kohtuullisen välin, ja jatkan:

Onko äänestämisestä tehtävä velvollisuus – sitähän se on jo nyt – mutta pakollinen? Asiaa pohditaan parhaillaan.


Hyvää jaetaan demokratian keinoin, mutta myös osaamisen ja menestymisen kautta. Vaaleissakin mainosbudjetilla on oma merkityksensä. Eräät joutuvat ostamaan tai maksamaan samasta julkisuudestaan enemmän kuin toiset – yhtäältä, tekemään työtä enemmän kuin toiset – näin ainakin voi päätellä.

 Demokratiassa tarvitaan edustajia, ja vaaleissa on kerättävä ääniä; vetävä vaalikiertue ja yleensä myös kannustava vaaliohjelma, ellei ehdokas ole jo ennestään porukkansa suosikki. Menestystarinoita elämästä ja vaaleistakin on jokainen meistä kuullut ja nähnyt runsaasti.

 Eräät kannustajat selvästi yrittävät lamauttaa osan äänestäjäkunnasta taatakseen oman ehdokkaansa läpimenon. Näinkin voisi sanoa, vaikka vaalien alla kannustetaan äänestämään (tietenkin ehdokas itseään ja kannattajakunta omaa ehdokastaan).

Eräät kansalaiset äänestävät ja vaikuttavat mielellään, ja nukkuvien puolueeksi sanottu kansalaisten joukko luottaa tämän aktiivisen kansanosan tekemiin valintoihin. Kuinkas sitten kävikään? Sitä pohdiskellaan kavereitten kanssa toriparlamenteissa ja milloin missäkin.

Toisinaan vähemmän aktiiviset äänestäjät lähtevät liikkeelle ja muuttavat monen mielestä vaalitulosta. Eräitä valittuja ei hallitusneuvotteluissa suvaita – kuten Ruotsi ei vielä ole oppinut tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen – konsensustaitoja. Suomessa sentään hallituksessa on jo ollut mitä erilaisimpia puoluekantojen yhdistelmiä – jokin yhteinen tekijä hallitusohjelmassa tietenkin on ollut – tai pakottava tarve hoitaa maan asiat.

 Puolueen lisäksi ehdokkaan eduskuntavaaleissa voi asettaa myös 100 äänioikeutetun henkilön valitsijayhdistys. Jos on työlääntynyt puolueisiin, voi koota porukan ja lähteä vaalitaistoon mukaan. Vaalisivuilta katsoin aikataulun: eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019 ja ehdokashakemusten jättöpäivä 5.3.2019.

 Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Savo-Karjalan vaalipiiristä valitaan näissä eduskuntavaaleissa 15 kansanedustajaa.

 Eniten ääniä saaneet valitaan. Vaalitapa on suhteellinen, mutta koska kukin puolue tai valitsijayhdistysten liittouma saa asettaa vain tuon 15 ehdokasta, asetelma on oikeastaan tasaväkinen – tavoitteet ja henkilöt ovat avainasemassa.

 Eiköhän yritetä! Asetetaan ehdokkaamme ja käydään kaikki kynnelle kykenevät äänestämässä. Tämä on tulevien eduskuntavaalien ”salaisuus” – eli muutetaan ennakko-odotukset kertaheitolla.n