Haluammeko pitkän työ- ja eliniän?

8 h työpäivä täyttää 100 vuotta

Tilaajalle on eri versio tarjolla!

Odotettavissa oleva elinikä on kasvanut 100 vuoden aikana huimasti. Edelleen Suomessa on ”kaksi kansaa”, toisilla elinikä jatkuu odotetusti, toisilla ei. Jossakin vaiheessa 1980-luvulla alkoi esimerkiksi kehitys, missä tietokoneitten kanssa puuhattiin sekä (työ)päivät että vapaa-ajat. Pelit ja ohjelmat koukuttivat. Loppuun palaminen yleistyi ja sen myötä eläkkeetkin, eli työkyvyttömyys kohtasi varsin nuorena.

Savon Sanomat on varmasti kertonut 100 vuotta sitten, että työpäivä lyheni kahdeksaan tuntiin vuonna 1917. Tätä aiemmin töitä tehtiin jotakuinkin 12 – 16 tuntia päivässä, läpi vuoden. Noihin aikoihin vuosiloma oli 5 – 7 päivää ja hyvinvointiyhteiskunnasta tuttuja etuisuuksia tai niiksi luettavia oli nykyiseen nähden vähän. Tilanne on toisaalta tuttu maailmalla hyvin monelle työläiselle – kenties suurimmalle osalle väestöä.

Suomessa lähdettiin yleisesti jo 12 vuotiaina 1900-luvun alkupuolella torpista vieraan töihin, piioiksi ja rengeiksi. Eräät pääsivät käymään koulua, toiset eivät. Tilanne on varmasti maailmalla tuttu monelle köyhälle ja lapselle. Ammattiyhdistystoiminnasta on Suomessa ollut hyötyä!

Aateliset laiskottelivat ja olivat jouten – tai harrastivat, kuten nykyisin vapaa-ajalla tehdystä puuhasta on tapana sanoa. Nuo pitkät päivät ja lyhyet lienevät Suomessakin edelleen totta yrittäjille, ja maataloudessa työskenteleville perheille, näin kerrotaan. Yhtäältä, amerikkalaisissa lakimiessarjoissa monen juristin status riippuu tehdyistä tunneista – millä kehua ja laskuttaa asiakasta. Lomat siellä ovat suomalaisia vähäisemmät muutenkin, joten 100 tuntinen viikko lienee mahdollinen. Köyhille se lienee toisaalta ainoa keino pärjätä – joutuu tekemään useampaa pienipalkkaista työtä.

Mihin Suomi on menossa – palkkoja alennetaan, työaika jatkuu … halpatyömaat kilpailevat laadusta ja hinnoista?


Niin, missä raja;

joskus on laskettu sekin, kuinka paljon ihmiset tekevät työtä – ovat töissä, kun lapsuus, koulu, vapaat, viikonloput, yöt ja eläkeaika vähennetään elinajasta. Muistelen että se oli takavuosina noin 15 %.