Tytöt alusvaatteisillaan kaupungilla

Jälleen on se aika vuodesta kun naisväki koreilee kesäisissä kretongeissaan. Joskus vuosikymmen sitten marssi esiin naisten tyyli, mitä luonnehdin alusvaatemuodiksi. Tytöillä oli shortsit kuin miesten kangasalushousut. Sokoksen näyteikkunan teemana oli naisten alusvaatteet; entisajan pitkälahkeiset pitsipöksyt pienenivät ikkuna kerrallaan. Kallein oli vähäkankaisin malli.

Syksyn saapuessa vilahtaa mielessä slaavilainen sanonta, että muutos huntumorsiamesta villavaksi vaimoksi on nopea. Jää taas odottamaan uutta kesää ja sen helteitä – minkä muodin aika tuo tullessaan.

 

Tänäkin kesänä rohkeimmat tai varakkaimmat naiset / tytöt liikkuvat katukuvassa niukkakankaisissa vaatteissaan. Perinteisiä työasujakin on laidasta laitaan Torin vilinässä. Muoti tai pukuetiketti on suvaitseva.

 

Mikä se tuon kesämuodin rakentaa?

1960-luvun muoti oli minihame. Aika käänsi lehteään tai jotain. Miesten hiukset pitenivät ja naisten tupeerattiin tai polkattiin tai … rohkeus kasvoi. Ehkäpä naisten vapautuminen ja tasa-arvo selittää kaiken? Kulttuuri uudistui. kaiketi osatekijä on muoti, että jokaisena kautena on saatava myydyksi jotain uutta ja runsaasti – kaiketi.

 

Alkuasukaskulttuureissa joissa nainen oli tai on edelleen miehen omaisuutta, esiintyy niin naisten alastomuutta kuin toisessa päässä täysin huntuihin verhoutumista. Toisessa nainen on työjuhta ja kaiketi toisessa sen lisäksi karsinoitu haaremiin. Hunnuissa on vaikea tehdä töitä, tai siltä se tarkkailijasta vaikuttaa. Edesmennyt iäkäs täti oli luopunut naisille kuuluneesta esiliinastaan joskus 1900-luvun alussa kun halkoja hakatessa esiliina oli hulmahtanut kirveen ja halon väliin.

Läntisessä kulttuurissa on toki jäänteitä menneestä yhteiselon ajasta, esimerkiksi uimarannalla, yleensä naisseurueella tai tytöllä, on kuitenkin rantaleijona vahtinaan tai turvanaan, mutta se ei taida sinänsä määritellä mitään rajoituksia tai sen kummemmin vapauksiakaan?

Helteet jatkuvat sääennusteen mukaan vielä tovin (ke 26.7.2018).

 


Liitän juttuun toisen kuvan, millä ilmennän eroosion ja sääilmiöitten ääripäitten muodostumista, tai pyrkimystä niitä tasoittamaan palaamalla entisaikojen metsäiseen ja viljavaan luontotyyppiin.

 

Kuivilla alueilla istutetaan puita ja yritetään vallata viljelysmaata takaisin …