uiguurit asutettava Suomeen? 🆗📈♥️🛤️

Varsin usein ovat kiinalaistettavat uiguurit olleet esillä suomalaisessa mediassa. Wikipedian mukaan he ovat osa turkkilaisia kansoja. Pinta-ala eri valtioiden alueella on 3 miljoonaa neliökilometriä, (kun kotoinen Suomi on vesistöineen noin 0,4 miljoonaa km²). Kiinaan kuuluvan alueen pinta-alaa en nyt löytänyt, mutta autonominen uiguurien alue on kartalla sangen suuri. Luonnonvaroista netissä on myös maininta, joten Kiinan kansantasavallan mielenkiinnon ymmärtää jo taloudelliselta pohjalta.

Epä-kinalaisilta wikipedian sivulla olevat henkilöt näyttävät – ovathan he näköjään turkkilaisten heimoon kuuluvia. Selkeästi kuitenkin itämaisen näköisiä näin maallikon havaintojen perusteella. Lienee tuo maaperä ja ravinto osittain vaikuttanut lajiemme kehitykseen? Ehkäpä uiguurit ja heidän heimonsa eri valtioissa ovat samaa suomalaista heimoa kuin mekin, jostain sieltä Volgan mutkan kautta tänne tulleita – tai toisinpäin: me suomalaiset saatamme olla alkujuuriltamme samoihin kansoihin luettavia uiguurien kanssa. Onhan sitä viime aikoina ollut monia selvityksiä kansojen alkuperimästä, mutta pohditaan tätä toiste paremmalla ajalla ja kun juttuja on kaiveltu enemmän esiin.

Ajatus uiguurien siirrosta Suomeen pulpahti pintaa lehtiä lukiessani. Unioni on tekemässä kauppasopimusta Kiinan kanssa, joten tässä olisi bisneksen paikka noin postauksen sivuilla pysytellen; Kiina maksaisi siirron ja tänne tehtävät rakennukset ja elinkeinon – ehkäpä investoisi suomeen sopivia tehtaita maailmalle levitettävän kiinalaisen tavaratuotannon tapaan, ehkä. Mikä uudistuotannon tarve asunnoille – vaikka savitiilimajoissa kansan kerrotaan wikipediassa asustelevan. Komeita kaupunkikuvia linkkien takaa kaikkiaan löytyi nopeasti katsellen, että vaurauttakin sisaruskansoilla näyttää eri valtioissa olevan.

Pitkä juna se muuttokuorma olisi – väkeä olisi liki 10 miljoonaa. Uudelleen kouluttamisessa suomalaisiksi – tai meistä uiguureiksi – olisi työsarkaa ja kiinalaisille maksettavaa, eli kaupallisessa mielessä rahantuloa monelle ammattilaiselle pitkäksi aikaa. Unionin elvytystukiaisillekin löytyisi aivan uutta kehittävää käyttöä enempää pohtimatta.

Vanha kansa ja autonomia Kiinassa – kuten meillä Venäjän aikaan osana Venäjää. Kova itsenäistymispyrkimys näyttää kansalla olevan, vaikka innokkaimmat heistä ovat ilmeisesti kommunistiseen tapaan uudelleenkoulutusleireillä kiinalaistettavina. Saattaisi tuo suomalaistaminen jäädä puolitiehen kuten aikoinaan 1920-luvulla kansakoulussa lappalaisten kohdalla – ovat alkuperäiskansojen statuksella tuolla pohjoisessa kaiketi varsin hyvin toimeentulevaa joukkoa. Kenpä tietäisi, mutta jokaisena päivänä oppii jotain uutta …