Uskallanko äänestää? Kiitos ehdokkaille – kyyllä!

Semmoiseksi kuin kansa kasvatetaan, semmoinen se on!

1899 Lucina Hagman

(nyk. Marttaliiton perustaja)

Sopeutumattomat vastaavat edistyksestä tieteessä ja politiikassa. Kirjoitin lausahduksen muistiin television ohjelmasta, samoin kuin ohjelmaselosteesta marttojen perustajan ajatuksen, mutta esittäjä jäi epäselvän merkinnän varaan.

Ehkäpä näin onkin. Edistys on alkuun epäselvää, ja roviollekin on edistyksellisiä laitettu vuosisatojen saatossa.

Aikoinaan Urho Kekkosen 1950 vuoden presidentin vaalikampanjaa oli moitittu ja paheksuttu; hän oli kiertänyt maata ja pitänyt puhetilaisuuksia – mikä oli ollut epätyypillistä suomalaisessa politiikassa. Historiasta tiedämme tapauksia, missä henki oli lähtenyt tai sen lähtö ollut lähellä, kun tieteilijä esitti olevien arvojen ja tietojen vastaisia tuloksia – Maa on pyöreä ja kiertää Aurinkoa, esimerkkinä mainiten.

Donald Trumpin vaalikampanja tuotti presidenttiyden, mutta laajat jälkipuheet.

Kovin paljon ei Ruotsissa taidettu puhua siitä, kun pari kolme vaalikautta sitten vaaleissa menestynyt hallituksen muodostanut porvaripuolue kampanjoi vaalipäivänä, vastoin silloista sopimusta tai käytäntöä. Uutinen jäi kuitenkin mieleen noin yleisesti. Tämän jälkeen en paljoa perustanut ruotsalaisesta paheksumastani oikeistosta. ei ole luottamuksen arvoinen, noin yleisesti pohtien.

 

Nykyisin tosin kaiketi kaavaillaan yhteistä pohjoismaista puolustusta, ja sitä jopa harjoitellaan Ruotsin maaperällä – eipä kovin äkkiä tulisi mieleeni tukea edellä kuvaamaani Ruotsin omatoimisesti alas ajamaansa puolustusta? (heppoisin perustein).

Varusteitakin jo hankitaan – saman mallin mukaan – mutta suomalainen (kotimainen siis) valmistus on ennakoivien ja vielä epäselvien uutisten mukaan aikeissa jäädä nollille? Kotimaiset tuottajat kertoivat huolestuneisuutensa huoltovarmuudesta kriisien aikana. (Lieneekö tuota valmistusta sinänsä enää Suomessa kovinkaan – vaatetehtaat(kin) on käsittääkseni joko myyty ulkomaalaisille ja/tai siirretty ulkomaille? Kenpä tuon tietää?

 

Yksinpä Suomi sai käydä talvisotansa – jokunen vapaaehtoinen sentään oli rintamalla ja Ranska sekä britannit järjestelivät tukea, mikä tuskin olisi päässyt Suomeen, vaikka aie olisikin ehtinyt toteutua. Kerrotaan, että silloinen prinsessa Elisabeth olisi neulonut villasukkia suomalaisille sotilaille …

 

Vaaleista vielä sananen. Kun lupasin.

Mukava on, että eräät näkevät vaivaa yhteisten asioittemme eteen. Pyyteetöntä tai monen muun vaikuttimen tulosta, mutta silti. Kiitos myös kaikille tapaamilleni ehdokkaille, ja puolueille. Yhden keiton ja makkaran olen nauttinut – toisen keiton ostin “puolueettomasta” keittimestä.

Nähdäkseni olen tavannut ehdokkaita kaikista puolueista – en valikoiden, vaan sattumalta lähinnä – Kuopion Torilla. Poikkesin toki vaalikoneen suositteleman puolueen vaalitilaisuudessa, kun tilaisuus oli ns. sunnuntain päiväkahvilassani, joten ehdin itse ostaa ja maksaa kahvinikin.

 

Silmäilin eri mediatalojen vaalikoneita. Eroja näyttää niissä olevan. Ilmeisesti ihminen tykästyy ensimmäiseen vaalikoneeseen, ja se antoi suosituksensa kaikkien vastausteni jälkeen.

Savo-Karjalan vaalikoneet vaikuttavan olevan hieman “suostuttelevia”, ainakin Karjalaisen ja Savon Sanomien vaalikoneet tarjoavat kuvan kanssa ehdokasta jo ensimmäisen kysymysvastauksen jälkeen. Erilaisten kysymyspattereiden vuoksi oli hieman johdateltava itseään, että sain saman puolueen ehdokkaan suosikikseen kuin mitä ekana olleen (olisiko ollut ylen vai hesarin) vaalikoneen esitys. Tarjolla oli helposti hallituspuolueitten ehdokkaita, jotka piti puolueina rajata ulos. Toisella kertaaa kokeillessani vaalikoneet jo tuottivat lähemmin ennakkoaavistustani vastanneen tuloksen…

 

Vaalien alla on oman ehdokkaan ja puolueen kannatusta mainostavia viestejä, mutta Yhdysvalloista raportoitiin, että vaaleissa on harrastettu äänestämättä jättämiseen houkuttelevia teemoja. Onko näin Suomessakin?

Ehdokkaita mainostetaan ja kilpakumppania arvostellaan, eli on tietenkin.

Voisiko puheet nukkuvien äänestäjien osuudesta olla perusteluiltaan sellainen, minkä tarkoitus olisikin ohjata kyseisen median toimesta ääniä eräille puolueille? ja siis passivoida muita puolueita mahdollisesti äänestäviä kansalaisia? kaiketi voisi. Pitäisi kuitenkin tutkia ja analysoida ennen kuin lausuu varmoja kannanottoja – vaalit kuitenkin kiinnostavat monia.

 

Ja ei kun äänestämään!

Kerrottiin, että jo yli puolet on käyttänyt äänioikeutensa. Eräissä vaaleissa tällä aktiivisuuskampanjalla äänestettiin Paavo Väyrynen pois toiselta kierrokselta, jolloin vastakkain oli kovanlinjan kokoomukselainen ja kevyempi vihreä.

Kannattaa siis taktikoida (laskelmoida) äänestäjien mieluisilla asioilla. Ratkaistavana varmasti on se, ajetaanko hyvinvointivaltiomme alas, vai kehitetäänkö sitä sosialidemokraattien johdolla – merkittäviä ovat myös erityisesti seitsemäntähden liikkeen ja perussuomalaisten ajamat kansallisuuttamme säilyttäen vahvistavat seikat.

Suomi on puolustamisen arvoinen, kuten jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth aikoinaan usein lausui.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona, kansalaisena)

  Astelin reippaasti sisään vaalihuoneistoon, ja tervehdin toimitsijoita. Edelläni ei ollut jonossa muita. Esitin henkilöllisyystodistukseni ja nimeni löytyi luettelosta sukkelasti.

  Ystävällisesti hymyilevä toimitsija ojensi äänestyslipun, ja
  ei kun äänestämään.

  Ehdokkaani numero paperiin ehdokaslistojen yhdistelmästä katsoen, ja lapun taitto.

  Sitten toinen ystävällinen toimitsija leimasi äänestyslippuni, ja lippu uurnaan. Valokuvaajia ei ollut paikalla. Lähtiessäni vaalihuoneistosta, oli vielä yksi perinteinen rituaali hoidettava. Taskunpohjalta löytyvät kolikot vaalikeräykseen – hekin olivat hyvällä asialla.

  Hyvin kaikki hoitui

  – vaikka olin unohtanut päiväkahvireissulle lähtiessäni katsoa ehdokkaani numeron, että muistaisin sen joustavasti. Henkilötodistustakin piti hieman etsiskellä, sitä kun tarvitaan varsin harvoin … olin ottanut sen mukaan ajoissa tietenkin.

  JÄNNITYS TIIVISTYY – KETKÄ VALITAAN – VALVOJAISET!

 • Eino J. (maallikkona, kansalaisena)

  Tilanne elää tuloslaskennan edetessä, mutta
  20.51
  – maaseudun puolueista kootaan 15 paikkaa
  KESK 3
  SDP 3
  PS 3
  KOK 2
  VIHR 1
  KD 1
  VAS 1
  Pohdinnoissani povattu jytky näyttää nytkin tulleen ennakkoäänien mukaan, mutta että odottaa vielä pitää. Yleensä Suomen kartta on vaalitulosten perusteella ollut vuosikymmeniä vihreä, eli KESK aluetta, ilmeisesti se tilanne säilyy, ja kaupunkipaikkakunnat ovat niitä väripilkkuja …

 • Eino J. (maallikkona)

  22.30
  – maaseudun puolueista kootaan 15 paikkaa
  KESK 4
  ja seuraavat samat
  SDP 3
  PS 3
  KOK 2
  VIHR 1
  KD 1
  VAS 1
  (jaa, edellisessä laskelmassanihan oli 1 paikka vähemmän? sorry)

 • Eino J. (maallikkokansalaisena)

  Lämpimät Onnittelut valituille (epävirallinen luettelo, Yle-sivulta surffaillen poimittua)
  Savo-Karjalan vaalipiiri
  KESK
  Vehviläinen, Anu
  Huttunen, Hanna
  Hoskonen, Hannu
  Huttunen, Hanna
  SDP
  Mäkisalo-Ropponen, Merja (blogistituttavamme)
  Eskelinen, Seppo
  Suhonen, Timo (blogistitutavamme)
  Väätäinen, Tuula (Yle 1-uutiset 16.4.2019, SS iltapäivän epäily)
  PS
  Antikainen, Sanna
  Wihonen, Jussi
  Reijonen, Minna (blogistituttavamme)
  KOK
  Kilpi, Marko
  Eestilä, Markku
  VIHR
  Mikkonen, Krista
  KD
  Essayah, Sari (blogistituttavamme)
  VAS
  Semi, Matti
  poimintoja YLE verkkosivulta, 0.27/15.4.2017

 • Eino J. (maallikkona, kansalaisena)

  Postasin 31.12.2015
  Lopussa oli hallituskommentti, muuten jutustelin laatutoiminnasta, minkä pääministeri toi ohimennen esiin;
  – – – –

  Yhteistyö

  Toivottavasti laatuajattelu Suomessa kehittyy ja yritysten johtamistapa lähestyy mukavuusrajaa – jos näin ei jo ole. Sama toive vuodelle 2016 on myös työmarkkinoille, vaikka keskitetyistä sopimuksista on ollut aie jo luopua – jotta sanelupolitiikalta väältytään ja saadaan käänne parempaan. Jos Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tullut tiensä päähän, sen valta riisutaan, on keskitettyjen tupo-sopimusten teko mahdollista tietenkin kaikkien työnantajaliittojen ja työntekijäkeskusliittojen kesken yhdessä toimien.

  Muilta osiltaan vuosi 2016 vaikuttaa olevan vakaa; vaikka AKT on jäänyt EK:n panttivangiksi, ja AKAVA, SAK ja STTK siis AKT:n vangiksi, sekä hallitus työmarkkinoiden pakottamana pakkolakien tielle, on hallitustaival vakaa, sillä PS pysyy tiukasti hallituksessa, kun se on jäänyt galluppien vangiksi – siinä missä muutkin hallituspuolueet. = ennenaikaisia vaaleja on siis tarpeetonta odottaa; tiettyjä hallitusjoustoja valtapuolueitten kannatusluvut tietenkin jäävät odottamaan.

  Pienemmistä kehitysaskeleista on puhe jälleen – lähes viikoittain – myös vuonna 2016.

  ONNELLISTA TULOSVUOTTA 2016!

Jätä kommentti

*